Skip to main content

minidevi: Mislim da je najvažnije imati svoj put i cilj postići ono stanje koje nazivamo probuđenje. Znam da se na kraju svih praksa svi na to obraćaju, upozoravaju i savjetuje da nam to treba biti prioritet. To me najviše zanima i voljela bih iskusiti i to probuđenje. Medjutim još uvijek ne znam o čemu se tu radi?
Girija: Istina, buđenje je jedno od svrhe našeg utjelovljenja, zato i postoje tolike tehnike, prakse škole i iskustva koja vode i ukazuju na taj cilj. I to su sve samo sredstva, to treba imati osviješteno.

minidevi: Kako bi se ustvari trebala ponašati, raditi da svoje ciljeve živim i ostvarim kao svjesnija osoba.
Girija: Ne smije se zaboraviti da smisao života nije u vanjskom, u svijetu svijeta. Ono što ti radiš nije povezano s vanjskim, već je bitno tvoje stanje svijesti. To je ono što ti jesi. I naravno da je podjednako važno imati sklad i vanjskog i unutarnjeg stanja svog bića. U krajnosti to je sve jedno. No do toga treba doći razumijevajući TO. Tada je u skladu i sve ostalo. Sve je u jedinstvu. No, ono suštinski je da se probudite a to je tvoja unutarnja svrha postojanja kao ljudskog bića.

minidevi: Kako onda postići da nam život bude u skladu ljudskih vrijednosti. Koliko vremena za to treba, jer evidentno je da na van netko može biti sposobni, i duhovno retoričan i odličan stručnjak, pa čak i ponašanje ponizno a ustvari i dalje kao osobnost nije u skladu, niti živi vrline koje slijedi ili zagovara. Znači netko i dalje je sklon, podjelama, predrasudama, podobnostima i ostalim ponašanjima koja su suprotna onom što božanska iskra koja smo svi, je. Kako bi rekla, taj netko nije ni blizu probuđenosti.
Girija: Radi se o tome što buđenje nije istoznačno što i biti probuđen, ili svjestan sebe. Zbog toga tu vrijeme nije presudno jer je to proces, tok ili stanje koje je tijek te energije svijesti. Zbog toga se savjetuje sadhana, duhovna praksa i bivanje stalno uronjen u unutarnje vrijednosti, odnosno spoznaji sebe tko smo. Odabiranjem metode koja ti odgovara. Zbog toga treba razumjeti da se sve delanje događa kroz tebe, jer mentalni koncept o nekom, su subjekti doživljavanja, ne subjekt koji doživljava. Dokle god se ne mješaš s privremenim oblikom sebe, nisi zavisna od oblika. Zbog toga, te necjelovitosti, postoji i ostaje nesklad misi riječi i djela kod svih koji nisu postigli taj stupanj probuđenosti. Jednostavnije rečeno, na van možeš izgledati svetački a u unutra i dalje pod djelovanjem nečistoča ili otrova svijesti, poput ego ambicija, zavisti, ljubomore i slično.

minidevi: Znači doći do stanja da sam svjesna sebe traži rad na sebi, milost ili kako se kaže predati se bogu do kraja. kao što stalno ponavljanje da nismo tijelo ne pomaže ako nisam svjesna.
Girija: Prvo je važno znati što je svijest. Razumjeti što je što u toj domeni duhovnih razina radi lakšeg poimanja suštine stvari, je vrlo važno. Zbog toga dolazi do nesklada u raspravama. Većina pogrešno poima što je tijelo. I to zato što se vežu za razmišljanje i misli. Netko može reći, osjetim svoje unutarnje biče, a to je ustvari misao, razmišljanje, ili zamisao. Osoba ne zna zbilju koja se događa, a to je da je sve svijest. Znači svijest je TO što se pojavljuje kao tijelo. Taj ja je svijest koja postaje svjesna sebe.

minidevi: Uh, pročitam dosta upravo takav opis o bitnim stvarima o svijesti i buđenju , mislim da razumijem i shvaćam tada sve to, i onda mi izblijedi to znanje. Nađem se sa sobom kako sam između, to što shvaćam da sam ja i što i razumijem i bivanje u tome. Nije lako.
Girija: Da, svi to prolazimo, i to je tijek koji vodi do osvještavanja sebe. Ne zaboravi da puko vjerovanje u to kao i intelektualna spoznaja ne pomaže u tome da ti nisi forma oblik ili ime. I nadasve dok se ne prihvati da su riječi, misli ono što pripšada svijetu i ne mogu opisati ono iza, što je bezoblično.

minidevi: Volim slušati tuđa iskustva dosta iz toga naučim i primam od njih posredno svoje iskustvo. Čujem često kako netko doživi iznenadni šok bilo sreće bilo patnje, bilo milosti i to ga mijenja. isto tako doživjela sam vrlo malo osoba koje su trajno to iskustvo realizirale kao bivanjem svjesnijih osoba.
Girija: Poznata su iznenadna, jaka iskustva energetskih upliva, koja znaju biti tako snažna da se osoba momentalno i mijenja. Mada je sigurno da ti rijetki su već bili spremni za takav skok ili kako često kažemo za katarzu. Znači i tu je bio u pitanju proces. Sve to dovodi do mijenjanja svijesti. To je ono ključno. Taj upliv svijesti koji je ono što prožima naše biće.To prožimanje ugrađivanje tih vrijednosti iskustva bilo duhovnom metodom (sadanom), bilo nekim životnim okolnostima je novo stanje svijesti. To stanje svijesti koje čisto tada kroz vas oživljava ono što nazivamo atma u nama, božanska iskra ili neprobuđeni duh. Tek tada sve što radite, činite, mislite biva čisto, ili svjesno. To je smisao transformacije, bilo životinjskih aspekata u čovjeka ka ljudskim, ili od ljudskih ka božanskim. Sve to je proces evolucije svijesti.

minidevi: Slažem se, razumijem to, vrlo dobro kao što znam da nemam još to stanje.
Girija: Tek kad ta postignuta svijest, ili buđenje postane integriran dio tvog života znat ćeš da si u skladu sa sobom što jesi.

minidevi: Znači pojam bezobličnog je ustvari najbliže značenju svijesti i tim pojmovima što mi jesmo. To je teško doživjeti. kako da znam koje mi iskustvo treba?
Girija: I to je zamisao, kad pitaš koje iskustvo mi treba?. Iskustvo je samo onda ako je u sada. Jer ono što je to ili nešto zna ono što zna, to je uvijek u sada. To tada postaje ono što čini. Tada si prisutna. Inače si u mašti (nesvjesnosti) kad je neka želja u budućnosti a ne u sad. Opet dolazimo do činjenice da je i znanje bitno koje je svijest u pokretu, jer osjećaji, misli i sva razmišljanja sve su to oblici. Drugim riječima svijest se rađa u oblicima. Zato budnost nema veze s umom i mislima.

minidevi: Moje pravo ja u budnom stanju je ustvari ta svijest? Trebam to prepoznati i kontinuirano raditi na sebi.
Girija: Shvati da je svako razmišljanje spavanje. Kad si u stanju budnosti, ti sebe tada prepoznaješ kao svjesnost koja je iza buđenja, kao ono što sve to omogućava. Za sve to treba biti spreman. Zato se kaže da možeš meditirati inkarnacijama, ili služiti poniznošću, a da ne postigneš buđenje. To se ne postiže zaslugama, nagradama od djelanja, logičnim slijedom nekih vrijednosti, pa niti to možeš uzrokovati. Iz toga vidimo kako su svecima i mudracima svi jednaki. Um očekuje da netko zbog svog djelovanja zaslužuje više, ili brže ostvarenje. To su sve um modifikacije, zamišljaji ili koncepti. Pazi da ne stvaraš mentalnu sliku kako izgleda buđenje. To je vrlo često u grupama i većim okupljanjima na kojima se nekom idejom žele postići duhovni napredak. To je korisno do stupnja pročišćenosti o ovisnosti vanjskog. Sve je to igra ega. Tvarno buđenje se događa bez tvog uplitanja.

minidevi:Vratit ču se još na ovu temu. definitivno to želim osvijestiti
Girija: Može


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj