Skip to main content

Treba znati da postoji nekoliko oblika uzdizanja kundalini, od kojih opasnost nepročišćenima prijeti jedino od onog, gdje kundalini ne prolazi kroz glavne nadije, osvjetljavajući tako vertikalu, nego izlazi horizontalno, kroz neku cakru ili periferni nadi. To se događa kad velikim intenzitetom krenemo djelovati, odnosno kad smo izuzetno upleteni u svjetovne aktivnosti. Od samog početka, ova evolucija se odvija i upravo kroz tu evoluciju, spektar kundalini, sjeme kundalini, jezgro te šakti. također se seli iz jednog carstva u drugo, iz jedne vrste u drugu, iz jedne inkarnacije u drugu, ali još uvijek ne kao potpuno manifestirano.

Tek kada čovjek razvije svjesnost vremena i prostora, javit će se i mogućnost buđenja kundalini.
Ukoliko je čovjek obuzet iluzijom, lažljiv, niska i nečista karaktera, ukoliko se protivi Bogu, ukoliko je nasilnik i ispunjen mržnjom i ostalim niskostima, sa žaljenjem moram ustvrditi kako će ga kundalini po svoj prilici spržiti, jer je njena funkcija uništenje svake niskosti, a u takvom je slučaju takvo biće, nećemo ga niti nazvati čovjekom, utjelovljenje svih niskosti koje treba uništiti. Veliki problem mogu biti i religije, odnosno oblici ispraznog vjerovanja koji odvraćaju čovjeka od istinskog dodira s Bogom.
Zbog punjenja svoga uma ispraznim dogmama, religiozan se čovjek još dodatno obmanjuje i odvaja od stvarnosti. Tako blokira ispravan tok energije, što može dovesti do teških problema vezanih uz protok energije, a ukoliko tada dođe do buđenja kundalini, ono će biti praćeno teškim nevoljama, poput skretanja u krive nadije, proboja kroz niže cakre, i tome sličnog, što može dovesti do oštećenja sustava ukoliko se odmah ne ispravi. Jednak je slučaj sa svim ljudima jakih umnih i osjećajnih uvjerenja, koji su ukalupljeni u određene strukture iz kojih nemaju volje izaći. Njima će kundalini, odnosno život, biti jednaki neprijatelj kakav su oni njoj.

Ukoliko smo predani Bogu, kundalini se nalazi u susumni i od nje nam može stići jedino blagoslov i prosvjetljenje. Upravo iz tog razloga ja ljudima govorim kako da usmjere svoj duh, a ne kako da petljaju s energetskim sustavom. Kao da ja ne bih znao imena nadija i vrsta prane na sanskrtu! Takve stvari ne volim govoriti zato što navode ljude u posve krivom smjeru; umjesto da podižu svoju kundalini tako što će osjećati divljenje, predanost, obožavanje i ganuće, oni bi si vizualizirali nekakvu energiju u obliku zmije ispod korijenske cakre, i nju silovali dok se ne “probudi”, a idući tjedan bi im mama nosila banane u ludnicu. Ne hvala, ja za to ne želim biti odgovoran. Ukoliko se želite ubiti ili osakatiti, upute za to ćete naći u knjigama drugih autora.
S kundalini je, dakle, osnovno pravilo predanost: što god činite, činite iz predanosti Bogu. Neka vam Bog i vrlina budu jedinim ciljevima i sredstvima njihovog ostvarenja; napustite sebičnost i strah, napustite brige i usko razmišljanje. Budite sretni u svojoj duši, i zračite tu sreću u svijet. Kundalini će svu tu vašu vrlinu umnožiti i učiniti primarnom. Oslobodite se umnih zaključaka, oslobodite se religije, oslobodite se filozofije, i pustite neka ljubav prema Bogu stvori i oblikuje vaš um.

S druge strane kad prema svijetu djelujemo blago, s puno ljubavi, na uzdižući i vrli način, kundalini će u našem sustavu biti uspravna i istodobno će nas osvježavati, te iz nas na uzdižući način zračiti prema drugima. Ukoliko prema drugima krenemo djelovati naglo, silovito, nasilno, iz mržnje ili na drugi negativan način, može nam se desiti da kundalini “sijevne” kroz naš sustav i doslovno ga sprži; u najblažem će nas slučaju boljeti glava. Isto će nam se desiti ukoliko prenaglo nekom tehnikom yoge pokušamo izvući snagu iz sustava, primjerice nakon duljeg razdoblja nevježbanja ili zagađenosti svjetovnim aktivnostima; zbog toga treba postupno i blago dizati energetsku razinu sustava, i uvijek početi od temeljnih vježbi i afirmacija, kako bi se naš sustav imao vremena prilagoditi. Čak je i najnaprednijim yoginima bolje uzeti tjedan dana za postupno podizanje energetske razine, nego pokušati učiniti isto za pola sata; rezultat će u svakom slučaju biti bolji i trajniji, a opasnosti neće biti.

Može se reći da je kundalini sila života, sâm naš život. Život upravlja životnom energijom, koju tada možemo opažati. A što je život kao takav… odgovor na to dan je u Bogu, jer je život u svojoj biti sila Božanskog očitovanja. Kundalini je, dakle, naš osobni aspekt Božanske prisutnosti, sila koja nas može vratiti Bogu, spojiti s Njim, jer dolazi od Njega. Kad spojimo tu silu Božanske manifestacije s vlastitom dušom, o čemu se govori kao o sjedinjenju Atmana i kundalini, mi u osnovi zatvaramo krug Manifestacije, postižemo sjedinjenje života i svijesti, u posve budnom življenju života, kojeg vidimo ne više kao naš vlastiti, nego kao sveopći, Božanski.

Punim buđenjem kundalini mi, dakle, živimo svjesni i blaženi na Božjem pogledu, sunčamo se u Njegovoj unutarnjoj naravi sat-cit-ananda. Imaju li sva živa bića kundalini? Dakako; inače ne bi bila živa. Naravno, ona nije u svih bića podjednako jaka, odnosno intenzivna, a nije ni u jednakoj mjeri probuđena. I životinje imaju i čakre, kao i nadije, ali, dakako, stupanj njihove razvijenosti daleko zaostaje za čovjekovim energetskim sustavom. Rezultat pranajame je udghata ili budenje kundalini. Kod tog postignuća, vrijeme i prostor se približavaju i konačno se susreću u jednoj određenoj točki. Kada se sjedine, dešava se eksplozija i ta eksplozija je poznata kao buđenje i manifestacija kundalini. Ova kundalini je izvor primalne snage, uspavane, vječne sile koja je u čovjeku inherentna milionima i milionima godina. Po tantri i jogi, ini nismo rođeni po prvi put, niti ćemo zauvijek umrijeti.

Kod prosječnog čovjeka Kundalini Šakti ili Evolutivna Sila leži uspavana u svom najnižem centru. Dokle god Kundalini Šakti prebiva u Muladhara ćakri (najnižem od šest glavnih energetskih centara) takvi ljudi su/ostaju preokupirani samoodržavanjem, hranom/jelom, spavanjem i seksom.

Komentiraj