Skip to main content

Cijeli proces Shiva Yoge je smišljen da probudi uspavanu pinealnu žlijezdu, koja kad se probudi počinje vibrirati s krajnjom brzinom. Formulirano na drugi način, Shiva Yoga podiže sposobnost uma da odgovara visim vibracijama, da prima i asimilira ogroman broj pokreta koji se dešavaju u svemiru. U stvari ona čini čovjeka odašiljajućom i prijemnom stanicom s umom kao antenom.

Naša unutrašnja stanja svijesti slijede jedno drugo po raznim brzinama vibriranja. Ono što nam izbjegne u stabilnom sporom kretanju pohvatamo kad se korak ubrza. Naše percepcije, kao naše strasti, mogu se držati na jačem ili slabijem intenzitetu; kad se naše percepcije drže na višem intenzitetu dobivamo nekakvu ideju u kozmičkoj svijesti. Umjetnici, učenjaci, šamani, mistici – svi imaju svoj vlastiti način opisivanja svijeta, verbalno i neverbalno. Tako i pjesnici i slikari, muzičari često uživaju u bljesku kozmičke svijesti. Možemo se progresivnim širenjem svijesti ili iznenadnom svjetlosnom samotranscendencijom uspeti do vrha kozmičke svijesti. Shivayoga omogućuje da se uspnemo do vrha kozmičke svijesti gdje ne mislimo o svemiru nego sa svemirom i živimo u harmoniji s univerzalnim pulsom.

Veliki princip Shivayoge tezi transcendiranju simbola kroz simbol. Simbol se sluzi ljudskim tijelom kao i Lingom koji je smješten na dlan lijeve ruke – to odgovara unutarnjoj i vanjskoj disciplini aspiranta.
Linga poprima dva oblika kao Ista i Prana, kao iznutra i izvana, oni su također neodvojivo vezani je-dan za drugoga. Kada je u vježbi gledanja bez treptanja aspirant izgubljen u meditaciji Linge, on pomalo gubi svijest o vanjskom i unutarnjem i nalazi sebe u identitetu s Istinom. Tako je simbol transcendiran kroz simbol.
Taj proces transcendiranja uključuje duboke i vitalne metode psihološke samodiscipline i razvoja tako da psihički život čovjeka može izraziti duhovni život kroz krajnju ekspanziju svog vlastitog bogatstva, snage i složenosti. Tek na širokom i bogatom cvjetanju psihološkog života može biti sigurno zasnovano apsolutno postizanje spiritualnog.

Ta psihološka samo-disciplina je utjelovljena u Satsthali – šesterostrukom putu hodočasnikova napredovanja Princip shiva yoge U Yoga tradiciji kaže se da postoje mnogi putevi, a svi vode spiritualnom znanju i samorealizaciji.

Smatra se da moderna fizika do neke mjere, može biti takav put. Njen pogled na univerzum je sličan velikih Yogija i mudraca. U tom smislu govorimo o Yogi fizike. U suprotnost i s mehanistickim pogledom klasične zapadne nauke, istočnjački pogled mogao bi se nazvati organskim, holističkim i ekološkim. Stvari i pojave shvaćaju se kao manifestacije iste stvarnosti.
Podjela svijeta u odvojene objekte, unatoč tome što je korisna i praktična na svakodnevnoj razini, smatra se iluzijom – Indijci kažu Maya. Za istočnjačke mistike objekti imaju fluidan i uvijek promjenljiv karakter. Promjena i transformacija, tok i pokret imaju bitnu ulogu u njihovom pogledu na svijet.
Kozmos se vidi kao nedjeljiva stvarnost, vječno u pokretu. Živ je, organski, spiritualan i materijalan istovremeno. Vrlo sličan pogled proizlazi iz moderne fizike. »Kvantna teorija pokazuje da subatomski dijelovi (partikli) nemaju značaja kao izolirane jedinice nego se mogu jedino razumjeti kao međuveze između različitih činilaca za promatranje i mjerenje. Paratikli nisu stvari nego međuveze između stvari, a te stvari su veze između drugih stvari itd». «Kvantna teorija otkriva osnovno jedinstvo univerzuma.

Fizičari govore o stalnoj igri subatomske tvari koja se stalno odvija. Oni su zapravo upotrijebili rijeci ,,ples stvaranja i razaranja” ili ples energije. To naravno pada na pamet kad vidite slike partikala koje su napravili fizičari u svojim eksperimentalnim komorama. Fizičari nisu jedini koji govore o kozmičkom plesu. Možda najljepši primjer te metafore postoji u hinduizmu ideja o plešućem Bogu Shivi. Shiva je personifikacija kozmičkog plesa. Prema indijskoj predaji cijeli život je ritmička igra, izmjene smrti i rođenja, stvaranja i razaranja. Kad se koncentrirana energija rasprši poprima oblik i raspored i počinje plesa-ti. Shivayoga je pristup i pokušaj da se zađe duboko, u više dimenzije ljudskog iskustva.
Budući da je Istina multidimenzionalna, Yoga vidi slojeve života iza tvari, slojeve uma iza života, slojeve super-uma iza uma i sloj apsolutnoga ili sacchidanand iza super-uma.

Shivayoga vizualizira cijelo postojanje kao federaciju” duhova ujedinjenih i integriranih u apsolutnom. Otvaranja trećeg oka. Shivayoga je tehnika otvaranja Trećeg Oka. Treće Oko je enigmatski organ koji ima univerzalnu mitološku povijest. To je srednje oko Shive; oko Horusa u egipatskoj tradiciji, rog jednoroga.

Treće Oko je organ koji je očito uspavan, ali koji po rođenju postoji kod ljudi i čije je buđenje samim rođenjem pravo svake osobe. To je organ unutarnje vizije koji obuhvaća vječnost, dok dva fizička oka gledaju naprijed ne videći ni prošlost ni budućnost. Fiziologija je uvidjela važnost srednjeg mozga i endokrinih žlijezda; stoga polaže važnost na pituitarnu i pinealnu žlijezdu. Poseban odnos ujedinjuje pituitarnu žlijezdu s vrhom treće šupljine s jedne strane, a s druge s čitavim sistemom endokrinih žlijezda kroz cijelo tijelo. Treća šupljina je uski prorez koji leži blizu baze moždanih hemisfera i razdvaja dva talamusa jednog od drugoga.
Na stražnjem dijelu tog proreza mala kvržica sive tvari strši prema natrag i visi iznad corpora qualdrigemina srednjeg mozga. To je pinealna žlijezda. Ona predstavlja sve što je ostalo od Trećeg Oka koje je krasilo čelo nekih gušterskih predaka u davnim vremenima – takav tip guštera nalazi se samo na Novom Zelandu i datira. se u prošlost na kraj perioda paleozoika u epohi permija. Jedna od gušterovih karakteristika je da ima dosta dobro razvijeno Treće Oko iza i između uobičajena dva. Poznato je kao pinealno oko i kod čovjeka je prisutno kao pinealna žlijezda. Pituitarna žlijezda je smještena pri dnu lubanje i ima dva režnja, prednji i stražnji. Pinealna žlijezda je povezana sa stražnjim dijelom pituitarne.

Pituitarna žlijezda daje notu ostalim žlijezdama koje zavise od nje kao što je orkestar zavisan od prve violine. Ona kontrolira unutarnju pokretljivost i agilnost sistema pospješujući rast tijela. Održava efikasnost raznih struktura i sprečava pretjerano skupljanje masti.
Funkcija pituitarne žlijezde je kontroliranje razvoja tijela da bi odgovarao razvoju svijesti. Ona vrši svoju funkciju kroz druge žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem. Glavna promjena koju ona donosi u organizam je buđenje genetickih funkcija stimuliranjem spolnih žlijezda.
Pinealna žlijezda je tu zbog sprječavanja pituitarne da prerano probudi spolne funkcije i djeluje kao kočnica na prednjem dijelu pituitarne žlijezde. To je razlog zbog kojega se ta žlijezda povezuje s duhovnom prirodom čovjeka. Pinealna žlijezda je rudimentarni organ kod većine ljudi, ali se razvija, iako polako. Moguće je ubrzati njenu evoluciju u stanje u kome može vršiti svoju funkciju predviđanja događaja u potpunosti.

Pun razvoj tog organa pomaže Yogiju da transcendira matematičko vrijeme koje je samo iluzija nastala zbog slijeda stanja svijesti, kako putujemo kroz vječno trajanje.

Komentiraj