Skip to main content

Što znači biti Svjestan Sebe ili probuditi se? Probuđena svijest ima svoje korake manifestacije, zbog toga i postoje razne tehnike, metode (putokazi) koji su od koristi kad se već postigne viši nivo Jasnog Viđenja onoga što se osvješćuje.
To nije intelektualno mišljenje da niste svjesni sebe, pa čete se potrudi ka buđenju. Čak i kad postoje moguća iskustva bljeskovi Istine o Sebe stvarnosti, (Ja svijesti), još uvijek svijest nije jasna niti čista po tom pitanju „biti budan“, već prevladava imitacija i iskrivljeno poimanje svjesnosti Sebe.. Treba biti iskren prema sebi i vidjeti gdje se nalazimo na tom putu samospoznaje- Ja Svijest.
Svi pojedinci koji ozbiljno rade na sebi (ne po sebi) termin koji koristimo za ovakve teme, dolaze do razine na kojoj im je jasno da je ono što je osnovno postići je Svjesnost u sve dijelove svojih života. Da bi se to razumjelo potrebno je donekle iskustvo stanja koje nazivamo buđenje, možemo reći i jasna pažnja, pa i fokusiranost, sabranost itd. Vrlo je malo sadaka koji su doživjeli visoko stanje svijesti i da su osvijestili to duboko iskustvo bića.. Potrebno je također razlučiti razlike kad spoznajemo iskustvo osjećaja i misli, koje se u umu javljaju poput, što je vjerovanje, što je osobno uvjerenje, što je podobna sklonost, mašta i fantaziranje.?
Mnogi koji rade na samospoznaji i dalje nemaju nikakve koristi od tog rada jer ga rade nesvjesno, uvjetovano i bez razumijevanja činjenica što je što i znanja zašto što radi.

Misliti da si nešto doživio iskusio nije isto što i samo iskustvo koje transformira, a tek iza toga dolazi do faze i spoznaje koja je sama Realnost. Umovi u kojima prevladava rađas energija vrlo su skloni nedisciplini i promjenljivim valovima umnih modifikacija i zbog toga ne mogu ispravno održavati nivo svoje volje rada na sebi. To se vidi po tome što im um brka osjetilne senzacije sa sviješću. Nemiran, zbrkan i ne pročišćen um samo pretpostavlja, zamišlja bez imalo ostvarene i ugrađene mudrosti Jedne Istine.

Znači proces Buđenja nije isto što i biti probuđen. Duhovna volja je vrlo važan aspekt ustrajnosti i kontinuiteta na putu buđenja što znači da postoji jak unutarnji poriv koji ostvaruje čist uvid u prirodu stvari kakve Jesu. Snažna volja proizlazi iz unutarnje čežnje za probuđenjem ka onome što je stvarno, i da se stekne oslobađajući uvid prema stvarnoj strukturi postojanja. Osoba u procesu samospoznaje i buđenja donekle je svjesna o Prirodi Realnosti, Sebe Kreacije, Duha ali to ostaje u okvirima umnih bljeskova, znači još nije konkretno svjesna u svemu što misli i djeluje. Možeš samo pretpostaviti da postoji svijet iznad tvojega uma, ali on će ostati koncept, nedokazan i nedokaziv, sve dok ne stekneš svoje iskustvo koje donosi dublju spoznaju. Svjesno biće se ne gubi u trivijalnim vanjskim imitacijama života. Tu dolazimo do one činjenice kad mnogi pojedinci se moraju prisjećati i ljudskih i duhovnih vrijednosti u nekim životnim situacijama jer nisu ugradili, osvijestili te više vrijednosti u svoje biče. Još nisu niti malo konkretno svjesni sebe, jer citiranje i ponavljanje naučenih Istina koje se tako često ponavljaju iz raznih duhovnih učenja su samo zamišljaji koji odražavaju taj umni program i  lažnu osobnost. To dovodi najčešće do miješanje vanjskog i unutarnjeg puta duhovnih vrijednosti i nerazumijevanje konkretnih principa kreacije. Tako dobivamo s jedne strane puki proizvod svojih sjećanja koji je debelo ograničen, a s druge strane se stvara i održava privid bogatog vanjskog svijeta u kojem je sve sadržano zamišljajima..

Ono što je apsolutno potrebno je transformacija starog um-mehanizma (programa navika predrasuda i zamišljanja o sebi u duhu igre maye). Probuđena osoba koja je svjesna Sebe, nikako nije različita u svom življenju od svih drugih ljudi. Zamišljati da su oni u nekim okvirima ponašanja određeni nekim posebnim osobinama , stavom i izgledom su pogrešna jer nije važno što takve osobe čine na van već je važno tko Jesu, da Jesu. Zbog toga je od velike koristi biti u blizini „učitelja“ koji su vas kadri voditi u samu srž kristalizirane Svijesti.  Budne osobe vam pomažu osvijestiti i pročistiti sve zapreke (kleše), blokade koje su još duboko skrivene ogledalu jasnog viđenja.
Bez Jasne svijesti, pročišćenog viđenja Stvari Istiniti Rad na Sebi (Satya) nije moguća, to treba svjesno postići. Postoje mnogi pokazatelji kako se svijest koja nije pročišćena, nije usvojila niti ugradila duhovne vrijednosti (nema volje) vrača nazad u običnu svijet svijest. Iako su moguća prvotna ushićenja, blaženstvo i prolazna sreća nakon bljesak iskustva, pa i ponekog dubljeg uvida u Prirodu Stvari, bez satva postojane energije i volje duha brzo se pojedinac vrača starom obrascu svijesti (ego svijest, ja i moje). Naravno tu prevladava i vračanje u lažnu poznatu sigurnost. Iako neki pokušavaju zadržati to bljesak, kratko stanje, koje nakon bljedila ostaje samo sječajuće iskustvo, nastavljaju ga zamišljati da bi ga održali, te se nanovo prisjećali bez dublje kristalizacije tog iskustva. Tolika je snaga nesvjesnih sila, mehaničkoga utjecaja navike koja ne dozvoljava zadržavanje povišene Pažnje jer onemogućavaju bivanju u Višim stanjima Svijesti. Zbog toga se ističe važnost uporne duhovne volje i jasnog motiva za transformaciju za buđenjem svoje Istinske prirode. Ja svijesti.

Rad na sebi je mudro življenje. Svjesno Buđenje Sve tehnike, sadhane i devocije trebale bi biti na višem razumijevanju stvari, prihvaćanjem postojanja kakvo je u svom izvoru. Važnost razumijevanja prirode uma, tijela i duha i snage koje upravljaju kreacijom je ono što nam pomaže u sagledavanju tih viših Istina. Bez tog znanja ne možemo biti u skladu sa svim tim vezujućim i oslobađajućim silama koje upravljaju kreacijom i duhom. Postoji jedan nivo Svjesnog određenja koji spada u neodređenu ili neutralnu silu , možemo reći i volju koja se održava mentalnom usredotočenju (tišinom) motivom buđenja. To je stanje u kojem ne dozvoljavate da prevladavaju niti negativne niti pozitivne sile djelovanja. Na taj način ste u prirodi Dharmne, koja vas vodi, štiti i održava ravnotežu svijesti. Tada dobivate i pojačanu Pažnju, Jasnu Svjesnost. Tada se nalazite u energetskom skladu koji oplemenjuje, poput viđenja ljepote, prirodnost, radost, stabilizacije i postojanost uzvišenih aspekta duše. Na taj način širite i pomažete i svima oko vas, vibracijom jasne svjesnosti.
Stvarnost je unutar svjesnosti, ali ona nije ni svjesnost ni bilo koji od njezinih sadržaja. Kad nam svjesnost postane pročišćena naše viđenje kreacije, sebe i duha postaje direktno. Vi tada ne djelujete kroz neke zamišljene, imitacije koje se nameću iz vanjskog svijeta. Tada raspolažete, izvan osjetilnom percepcijom, koja „vidi“ i uzrokuje da vidi neposredno, a ne s pomoću osjetila. To viđenje se nalazi iznad percepcije, ideja, mašte i koncepcije, iznad kategorija vremena i prostora, iznad imena i likova. Stvarno sada shvaćate da niste ni ono što se percipira ni onaj koji percipira, već jednostavan i univerzalan princip koji percepciju čini mogućom. Želiš li to postići, moraš odbaciti sve razlike. Samo je univerzalno zajedničko svima
Sama bit i osnova svega je Sebe Svijest. .

Ono što svjesna osoba koja je napredovala u Radu na Sebi je postigla je ostajanje u tom stanju. A to mogu samo oni koji ne padaju pod utjecajem, ne podliježu niti su korišteni od sila koje vas odvlače niže u grubu svijet vibraciju ili u maya svijest . Neutralni stav duha je ono što nazivamo svjedočenje, to treba postići. Promatrati bez djelovanja vrtloga svijesti. No, to je stanje koje malo njih postižu jer taj Neutralni stav je Svjesnost i Pažnja. Pažnja kao i usredotočenost budi izvanredne životvorne snage u čovjeku i doziva božju milost. Probuđenjem, transformira čovjekovu nižu i manje vrijednu prirodu u božansku prirodu. Svjesnost Sebe je isto što i praktična mudrost, počinje tamo gdje osoba prepoznaje da mora postojati bolji način življenja te se posvećuje njegovom pronalaženju. Potraga za Probuđenjem tada počinje..

Stanje Sebe Svijesti (Ja Svijest) se ne može nekim metodama stvarati, to se ne nalazi u dimenzijama uma i njegovim modifikacijama. Postići to stanje Ja svijesti je baza iz koje proizlaze sva stanja. Tek tada možemo reći da smo kroz stanje probuđenja dosegli Budnost.. U Budnosti postoji samo Sebe Svjesnosti. Svijest i vi shvaćate da je to ono što vi jeste, nivo oslobođene Svijesti.

Sebe Svijest može postojati samo unutar Sebe Svijesti. chit ,svjesnost, unutarnje probuđenje.

Join the discussion 4 komentara

 • Ivan napisao:

  Promatrati.neželjene misli,a ne reagirati na njih i ne se boriti sa njima u tome je bit jer sve što potiskujemo stječe moć nad nama.Kad spoznamo svoje više jastvo ili(ja to volim nazvat tajnstvena moć u nama,odnosno neraskidiva nit)tada se stvari mijenjaju same od sebe,bez napora a mi život gledamo na drugačiji način(to jest očima ljubavi) i bilo da stvari krenu loše ili dobro ti nisi pretjerano uznemiren jer zanš ko si.To je kraljevski život,a ne imati lijepu kuću,puno para,(iako i to je lijepo ne treba odbacivat materijalno)kraljevski život je ovdje i sada.To znam,to živim i uživam,jer uzalud ima onaj koji ne uživa:-)A svi koji ovo čitaju imam jednu poruku za njih LJUBAV!

 • girija napisao:

  Sve aktivnosti koje duša poduzima u ovome svijetu imaju samo jedan krajnji cilj, a to je postignuće postojane, neuvjetovane sreće, štogod pod srećom podrazumijevali.

  Istinska se sloboda (sebe svjest) zadobiva samo kad nestane privid, kad se ne poistovjećujemo s tijelom i osjetilima i ne robujemo materijalnom svijetu. Vrlo su rijetki ljudi koji su se oslobodili takvih okova. Vezanost je rezultat svega što učinimo kad doživljavamo tijelo kao sebstvo, jer je čovjek tada samo igračka u rukama osjetila. Slobodni su samo oni koji su izbjegli tu sudbinu, ta je “sloboda” najviši stupanj do kojega vodi ispravnost (dharma). Onaj tko ovaj stupanj neprestano ima na umu i upusti se u životne aktivnosti, može postati oslobođen (mukta-puruša).

 • Ivan napisao:

  Ja jesam postigao to najviše stanje koje nazivamo prosvijetljenjem,što znači da nisam ovisan o materijalnom svijetu nisam vezan za njega iako živim u njemu,ali to ne znači da se treba odreći materijalnog,dobre zarade i mogućnost boljeg zaposlenja.Uostalom moram od nečega živjeti,a da bi živio moram radit zarađivat novce,jer šta mi vrijedi ako sam prosvijetljen a nemam od čega živjeti?Biti prosvijetljen je najveće bogatstvo,veće od bilo kakvog novca,statusa ili materijalnih dobara jer ti ukoliko dožiovljavaš uspjeh ili neuspjeh tebe previše ne dira jer znaš ko si i smiješ se društvu oko sebe:-)ali želim reći treba spojit duhovno i materijalno to je vrhunsko umijeće,Jer šta mi vrijedi prosvijetljenje ako ne radim i nemam prihod a danas sutra mi djeca nemaju šta jesti a za to je potreban rad(ispunjavanje društvenih normi)

 • girija napisao:

  Tvoj stav o sebi i pojmu ili stanju prosvjetljenjenosti na nivou gdje još postoji odnos konceptualizacije je kako sam odabereš o tome misliti, važno je da si zadovoljan i sretan.

  No, mudraci kažu, da je svako stanje, stanje vezivanja. U stanju uma u kojem smo još podloži nekim sudovima se možemo i dalje vezati za prosvjetljenje, boga, ne-vezanost ili za bilo koju drugu rijeć, ali to naravno nije mudrost. Zato je najbolje odmah odbaciti sve spiritualne koncepte i zadržimo samo pitanje “što je to?” koje nam eventualno može pomoći postići ispravno stanje bića u kojem se sve vidi kao to što jeste. Kada budemo ostvarili istinsko razumijevanje stvarnosti koje postoji jedino u stanju budne svijesti, tada za nas neće postojati nijedna ideja za koju bismo se mogli vezati, iz prostog razloga što je stanje pažnje stanje nevezivanja.To je jedini put. Bljesak prosvjetljenja ili intuitivnog viđenja je kao grom iz vedra neba koji nas apsolutno oslobađa svake konceptualizacije, ostavljajući nas potpuno praznog uma. Sve što smo do tada zamišljali da je prosvjetljenje, nema više nikakvog znaćenja za nas.

Komentiraj