Skip to main content

 

Mir1: Odabrala sam sadržaj na temu „sreća“ koji bi izložila, s duhovnog gledišta.Nemam dovoljno podataka kao okvir što da istaknem kao bitno o tome.

Girija: Doživljaj sreće je iskustvo duše koje je isključivo posljedica spokojnog, smirenog uma. To treba reći. Jer ako vam netko govori o sreći koja ovisi o nečemu, koja je uvjetovana objasnite to s duhovnog gledišta koja je ujedno i istina koje trebamo razumjeti. Trajna sreća nije u objektima izvan nas, niti u našim vlastitim mislima, već na izvoru našeg Istinskog Bića koji je u nama, a ne van nas, tada se trebamo svim srcem i odlučnošću zaputiti u tom smjeru, u smjeru prema središtu (izvoru) našeg Bića koje nije ovisno niti zamagljeno  iskrivljenim filterima, niti pod utjecajima okoline, već u nama samima. Uvijek je to ono bitno što treba usvojiti kao znanje koje živimo.

Mir1: Svatko želi biti sretan. Taj sveprisutna žudnja ili mogu reči žarki poriv progoni sve. I ipak se osjeti da je veća moć prijanjanja za potragu, za nešto što će donijeti postojanu sreću. A vidimo da je  nemoguće biti sretan uz sve privid utjecaje.

Girija: Zaboravljamo da žudnja stvara patnju tako što proizvodi emocionalnu tjeskobu i biva neutaživom. Postoji suptilna duhovna cijena. Prianjanje nas drži lancima prikovane za mala zadovoljstva i lišava nas najvećeg od svih zadovoljstava. Isus je ovu dilemu sažeo rekavši: “Nitko ne može služiti dva gospodara…ne možeš služiti i Bogu i bogatstvu.” Jer duša koja prianja za bilo što, koliko god dobra u tom nečemu bilo, neće dostići slobodu božanskog sjedinjenja.

Mir1: O čemu ovisi umirenje uma u ovom zadanom obrascu gdje je sreća svrha i potraga za sve koji traže i mir i sreću. Da je važno što god radim uspostaviti mir uma?

Girija: Preispitaj se, uđi u dubinu sebe. Vidjet ćeš da su želje i očekivanja plodova naših akcija ono što ne dosnosi trajnu sreću. Postoji stanje koja je beskrajno dublje i koje nas neizmjerno više ispunjava od naših uobičajenih prolaznih užitaka. Sjetimo se da je i Isus zapitao “Na kakvom je čovjek dobitku ako je dobio cijeli svijet, a izgubio vlastitu dušu?” Istinska sreća i blaženstvo dostupni su samo ako znamo gdje i kako ih tražiti. To opet dovodi do spoznaje da je sve u nama. Nikakav sreća nije sreća u nemirnom umu, niti je može biti. Jer sreća je stanje svijesti jedinstva.Znaći opet dolazimo do onog bitnog, bezželjan um je miran um i sama sreća.

Mir1;Da,ustvari se zapetljavamo u lažnu prolaznu sreću? Jer smo zagađeni mnogobrojnim smetnjama  tim filterima koji nas tako drže u zabludi.

Girija;Postoje mnogi pokazatelji kako se svijest koja nije pročišćena, nije usvojila ugradila duhovne vrijednosti (nema volje) vrača nazad u običnu svijet svijest. Iako su moguća prvotna ushićenja, blaženstvo i prolazna sreća nakon bljesak iskustva viših stanja svijesti, pa i dubljeg uvida u Prirodu Stvari, bez satva postojane energije duha brzo se pojedinac vrača starom obrascu svijesti (ego svijest, ja i moje).
Iako neki pokušavaju zadržati to stanje, koje nakon bljedila ostaje samo sječajuće iskustvo, nastavljaju ga zamišljati da bi ga održali, te se nanovo prisjećali bez dublje kristalizacije tog iskustva. Tolika je snaga nesvjesnih sila, mehaničkog utjecaja navike koja ne dozvoljava povišenu Pažnju i koje nam onemogućavaju bivanju u Višim stanjima Svijesti.
Zbog toga se ističe važnost uporne duhovne volje i jasnog motiva za transformaciju za buđenjem svoje Istinske prirode. Ja svijesti.

(Pitanja,28/8/2007)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj