Skip to main content

Dvojnost, dualnost nastaje kad postoji mentalna reaktivnost. Mentalno reagirate kad vjerujete u to na što reagirate. Vjerujete da je nešto stvarno. I za to stvarno vam postoji već utemeljena prijetnja stvorena odgojem, predrasudama, znanjem, tada reagirate. Vaša reakcija proizvodi emocije koje potvrđuju stvarnost onoga na što reagirate. 

Ovaj proces „stvaranja stvarnosti“ dolazi i raspušta se samo kad ste svjesni svojih reakcija. Tada možete i izravno vidjeti da vaše reakcije proizvode ovo iskustvo, a ne stvarnost.

Svjesnost vaših mentalnih reakcija dovodi do uvida u njihov izvor. Dvojnost nije uzrokovana semantikom. Dvojnost se ne može spriječiti korištenjem riječi na drugačiji način.

No ujedno možemo reći da put do samo-razumijevanja leži izravno kroz svjesnost vaših mentalnih reakcija.  Kad ste svjesni svojih mentalnih reakcija, javlja se unutarnja spoznaja da sve one proizlaze iz onoga za što vjerujete da je stvarno. Dakle tu vidite da imate puno obrambenih i samozaštitnih ideja o tome što će vas zadovoljiti. Upravo zbog tih ideja koje zamijenjujete sa stvarnošću mentalno reagirate. Sve dok niste svjesni svojih mentalnih reakcija, vaše reakcije proizvode emocije koje nastavljaju vaša pogrešna uvjerenja o sreći. 

Teorije ili vjerovanje samo po sebi ne mogu proizvesti dualnost. Stoga čim izravno promatrate vlastite mentalne reakcije, vidite izravnu vezu između vaših mentalnih reakcija i vaših uvjerenja, i shvaćate da vaše mentalne reakcije proizvode dualističku stvarnost koju doživljavate.  

Stvarnost dakle nije suštinski dualistička.

Tu također možete imati jedan spoznajni uvid, kad vidite svoje mentalne reakcije, jasnije, šire, spoznajno vidite da se temelje na tome tko vjerujete da jeste. Sve dok reagirate, vaše reakcije potvrđuju, nastavljaju i jačaju onog za koga mislite da ste.

Morate promatrati što sami doprinosite svemu što doživljavate. Dakle ključ svega, da biste razumjeli sebe, uključujući instinkte i druge impulse, je svijest o vlastitim mentalnim reakcijama. Jedini način da steknete ovu potrebnu svijest o vlastitim reakcijama je vratiti pažnju na sebe, umjesto da promatrate ono što proživljavate (poput tijela, uma, misli i osjećaja). Razvijte svijest o tome tko ili što doživljava vaše tijelo, um, misli i osjećaje, bez pokušaja da shvatite tko ste ili što ste.  

Kad definirate tko doživljava, ono što ste definirali je mentalni objekt koji doživljavate (subjekt).  

Stoga ono što ste definirali niste vi. Iskustveni objekt nikada ne može postati vi (subjekt). Postoji samo pogrešna identifikacija u kojoj vjerujete da ste (subjekt) ono što doživljavate (objekti).

Krajnji uzrok dualnosti je doživljavanje sebe kao sebe sastavljenog od oblika. Oblik ima granice, što je samo iskustvo dualnosti. Kada se granice otope kroz svjesnost vaših mentalnih reakcija, otkrivanjem što znači nemati izbora, a time i ne reagirati, vaše iskustvo bivanja sobom, odvojeno od drugih i okoline, rastvara se. To se događa bez obzira na vaša uvjerenja, filozofiju i religiju.

Drugim riječima, kada mentalno reagirate, doživljavate dualnost.  

Kad ste svjesni svojih mentalnih reakcija i njihovih učinaka i otkrijete što znači uopće ne reagirati, dualnost se ne može pronaći nigdje.

Komentiraj