Skip to main content

 

Tomi: Imao sam teži period u životu i razočarenje nakon kojeg sam se izgubio. Yogu prakticiram dosta dugo, pokušao sam na dva načina krenuti iznova ali nisam siguran koji mi više odgovara. Znam da u ovom životu hoću postići besmrtnost. Ne želim uzalud trošiti energiju bez rezultata?

Girija: Tebi je dana sposobnost odgovornost – za odlučivanje, možeš doći do nivoa da tvoja duša isto postigne besmrtnost. Imamo Put kojim se nešto uči, – Imamo Put kojim sve odbacuješ /meditacija/. Odluči se, imaj hrabrosti i kreni.

Tomi: U grupi na yogi mi jedan poznanik tumači da još ne znam osnovne duh smjernice , kao i da neznam niti sve o besmrtnosti, jer nemam iskustva i da se teško tu može nešto učiniti?

Girija: Prilično je opasno slijediti stav “da se ništa ne može učiniti”, takvo razmišljanje tim gledištem, stvaraš zapreke, unaprijed se poistovjećuješ sa zamišljanjem. Uzmimo da nemaš usvojeno znanje da je duša besmrtna, ali ipak vjeruješ u to i to je dobro širi spoznaju iako to ne mora biti tvoje iskustvo. Znaš da tijelo umire, isto znaš da pravi ti duh ne umire. Sve što sada znaš tiče se tvoje osobnosti a ne duhu. Ali da bi mogao spoznati besmrtnost moraš proći svjesnu smrt. Kad spoznaš ono što ne može umrijeti onda je to istinski besmrtno.

Tomi: Onda primjećujem da se mnogi u duhovnoj grupi osjećaju različitim. Iako dosta pokušavamo raspraviti o pojmu dualnosti i jednote. Nemamo baš iskustva o tim gledištima, ni materijale o tim pojmovima stupnjevima gledišta-tri u jednom?

Girija: Osjećaj različitosti je stanje osjećaja odvojenosti, jer s fizičkog stanovišta mogu neke osobe sebe smatrati različitim od Boga, odnos prema tijelu je svjetovna vezanost. To tada nema nikakve veze sa duhovnošću. Ukratko Imamo mentalno, fizičko i ako ste na višem stupnju gledište kroz duh ili duhovno gledište.najbolji primjer su tri Isusove izreke. Prva koju je temeljio na fizičkom gledištu kad je rekao: Ja sam glasnik Božji. Druga se temeljila na psihološkom gledištu: Ja sam sin Božji. Treća sa stanovišta jadnosti glasi: Ja i moj otac smo Jedno. Izrazio je tri stupnja svijesti.

Tomi: Znači važno osloboditi se ograničenja u ovom životu , imati vjeru, i ne vezanost. Kako bi otkrili najvišu stvarnost, i postigli oslobođenje. Zanima me krajnja istina.

Girija: Vjera u postojanje istinske stvarnosti, i nemanje vjere u nju, samo su obilježja uma, a ne vječne stvarnosti. Ne postoje ni ograničenja, ni rođenje, ni smrt, ni vezanost, ni oslobađanje, ni učitelj, ni učenik, niti oslobođeni (mukta) – to je najviša stvarnost. To trebaš spoznati. Vezivanje i oslobađanje je uistinu lažno. Kao što neznalica skrivanje Sunca od pogleda, prouzrokovano oblacima, pripisuje Suncu, tako i svojstvo uma pripisuje pravoj stvarnosti, iako je nerazoriva, nedvojna, bez vezanosti i čisto znanje.
(pitanje 03/2/2008)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj