Skip to main content

Mara: Cijeli vrijme otkad sam počela praksu svoje yoge me muči pojam i smisao vremena. Puno sam toga pročitala, Išla sam ne yogu, seminare o boljem životu, slušala dosta predavanja alternativnih iscjelitelja. Ono što najviše želim iskusiti je taj pojam „sada“ o tome u dosta poznatih spiritualnih struja naučavaju. Želim s eviše posvetiti „višem“ smislu života. Na tren kao da sam u potpunosti shvatila no to kasnije nestane. Pokušavam i yoga vježbama umiriti svijest za brže postizanje tog uvida koji me sada zanima.

Girija: Da, postoji samo sadašnji trenutak. Upravo sada na zemlji sve škole, pravci, struje svih znanih i neznanih tehnika naglašavaju i slažu se da vrijeme ne postoji da je sve proizvod uma. Umiri um i nema vremena, nema, uloga, spajanja svega što mi nismo. što mi jesmo Svijest. To treba iskusiti. Duhovni put ustvari nije pokušavanje da dosegnemo neko mjesto, nešto ili nekog to je samo ponovno buđenje za ono tko vi jeste.

Mara: Imam situacija u kojima intenzivno razmišljam, o tim višim vrijednostima, istinama za koje znam da su vječne i postojane. Također se trudim obuhvatiti oanj važni suptilan dio u svemu.. Osjećam da je vrlo bitno postići mudrost i da bi to bilo moje veliko ostvarenje ovog života.

Girija: Ti nisti mislilac, (glas u glavi) već onaj tko je svjestan njega. Istina je daleko sveobuhvatnija nego što um to ikad može pojmiti. Misao može ukazati na Istinu. Na primjer. Može se reći ,“Sve su stvari u suštini jedno“. To je putokaz, a ne objašnjenje. Razumijevanje tih riječi znači duboko unutar sebe osjećati istinu na koju ukazuje. Ono iza suptilno, ono što djeluje u svemu koje zovemo Bog, duh, ljubav itd) Nije li mudrost ono što je ljudima najpotrebnije u ovom svijetu? A što je mudrost i gdje ju tražiti? Mudrost dolazi iz sposobnosti biti miran, spokojan u sebi.

Mara: Znam da je važno biti dobar i služiti druge. Volontiram na nekoliko mjesta dva puta tjedno jer volim i želim pomoći nemoćnima i kome je potrebna pomoć koju mogu udijeliti. Pokušavam u tome bez obzira na svakakve doživljene okolnosti i loše i dobre naći onu duhovnu stranu, koja mi pokazuje istinu os sebi.

Girija: Važan je pristup. Toga treba biti svjestan. Zašto je duhovni pristup važan u služenju? Kada se upuštamo u služenje, nemojmo se zanositi prividom da pri tome neće biti nikakvih poteškoća, da neće biti teških trenutaka, da neće biti prepreka. Nailazit ćemo na prepreke. Ako ne bismo imali duhovni pristup tada bi bilo vrlo lako izgubiti vezu, da izgubimo zanimanje ili da se zapletemo u ponos i moć. Služenje je samo zato da bi se pročistilo naše srce -citta Šuddha.’ Ako to imamo na umu, tada nikada nećemo izgubiti svoju svrhu kada provodimo služenje, uvijek ćemo ostati na pravom putu k ostvarenju postavljenog cilja. To je značajno obilježje koje čini razliku.

Mara: O tome sam negdje čitala i sječama se da je poznati Guru svojim učenicama o tome govorio, da ustvari služiš sebi. Dugo nisam to razumjela.

Girija: Ti ne služiš zato da bi riješila probleme, već zato služitš da bi to ponudila Bogu i kako bi poboljšala sebe. To je sažetak i smisao onoga što učitelji objašnjavaju. Duhovno služenje, je poput karma yoge, služenje s namjerom da se olakša i pruži pomoć te pokuša dati podršku uvažavajući zakon karme. Znači mi pokušavamo ponuditi pomoć i olakšati ali imamo viši duhovni cilj.

(Pitanje 09/11/2005)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj