Skip to main content

Razlika između razumijevanja i znanja!

Razumijevanje je u odnosu sa nepoznatim, a znanje sa poznatim. Znanje je vaše pamćenje, posuđena svijetlost, to je kao mjesec. Mjesec živi od posuđene svjetlosti, nema svoje vlastite svjetlosti. A razumijevanje je u biću, to je poput sunca, koje ima svoju svjetlost. Dok mudrost dolazi iz bezvremenosti. Mudrost je otkrivenje, iluminacije nema veze sa iskustvom, i ne može se dokazati. Zato netko star ne mora biti i mudar.Preduvjerenjeje kad kažemo sin ne može učiti oca. Informacija je znanje primljeno pomoću intuicijom.

Spoznavanje je znanje razotkriveno u intuiciji . Preduvjerenje, da svi gledaju lice, zbog ideja o ljepoti i lijepom licu. Koliko je ljudi zadovoljno svojim licem Zašto nisu zadovoljni? Lice nikoga ne može uspokojiti sve dok se ne suočiš sa svojim pravim licem, sa svojim bićem koje nema lica. Oblik potječe od materije . Oblik nije od svijesti. naša tijelo je samo ambalaža. Sadržaj si ti, a sadržana nema lice. Čistoća je bez oblika. Koliko nas gleda u dubinu duše a ne u lice. Zašto Isus nikog iz svog sela nije mogao izliječiti upravo zbog sujevjerja jer je On bio tesarov sin. Pilat je pitao što je Istina? Nekoga poput Isusa pita što je istina, netko tko ne vidi Istinu, pred sobom– pita što je istina?

Znanje je ono što smo, zahvaljujući iskustvu, u prošlosti sakupili i pohranili u mozgu. Nema potpunoga znanja, pa prema tome iza znanja uvijek slijedi neznanje, poput dvaju konja koji su upregnuti jedan iza drugoga.
Misao je plod odaziva nagomilanoga iskustva i znanja, pohranjenih kao pamćenje. Misao se zasniva na znanju ili je njegov ishod, pa je i ograničena zato što je i znanje ograničeno. Znanje uvijek nepotpuno.
No, kao Ljudska bića, mi smo materija. Naš je um tvar. Zašto se u to upuštamo, jer – ako se um može sam probiti kroz to, postaje li zbog toga vjerojatnijom mogućnost da ćemo doprijeti do onoga što je izvor svih stvari? Znanje o samome sebi isto je tako ograničeno. Težimo li za time da upoznam samoga sebe, možemo se baviti psihologijom, možemo raspravljati s psiholozima, psihoanalitičarima, psihoterapeutima, ali će takvo znanje uvijek biti ograničeno. No, prodremo li u taj entitet zvan ‘ja’, tada se javlja mogućnost da odemo beskonačno daleko izvan tih granica.  To je ono važno.

Svijest bez sadržaja je ono što istina jeste.Iako je Isus sam potvrđivao svojim prisustvom o Istini i svojim vibracijama kako to može itko u nerazumjevanju i zatvorena srca osjetiti. Budite uvijek okruženi ljudima koji su posvećeni višem životu, ljudima koji će vas ohrabrivati da se krećete naprijed putem prema cilju. Na taj način ostvarit ćete cittasuddhi ili pročišćenje uma, tada zablude poput predrasuda nestaju, a istina se može jasno zrcaliti u njemu.


Ljubav ne može biti ispunjena u umu ograničenom predrasudama, bez znanja, koja je loša osobina, jer kad se ljubav odriče svih ograničenja dostiže se istina.
Satsanga ili usmjerenje na visše vrijednosti kao i druženje sa ljudima čistog srca , dobro društvo vodi ka postupnom povlačenju iz aktivnosti u koje ste se zapleli. Kad komad hladnog ugljena stavite u vruću žeravicu i razgorite plamen, taj će se ugljen također zapaliti. Jñānāgni ili plamen mudrosti djeluje na isti način Kako mi možemo doseći boga kroz ljudski doseg? To je nemoguće. Samo Bog može doseći nas. Naš doseg će biti naš doseg. Mi se možemo samo predati Ako ne počnete s introspekcijom, ako ne težite za transformacijom, i dalje ćete se kretati u lošem društvu. Karakter i ponašanje neobično su važni.
Kolika god bila vaša dobra djela, neće vam biti ni od kakve koristi ako se ne riješite loših osobina.

Držeći se poslovice: “Kakav osjećaj, takav rezultat, ili postajete ono što mislite – yad bhãvad tad bhavati “– čovjek treba njegovati plemenite misli i lijepe osjećaje, čitati dobre knjige i to će dovesti do transformacije srca i uzdizanja duše. ISPUNI svoj um uzvišenim mislima i najvišim idealima. Čuvaj ih u svom umu dan i noć, a iz toga će proisteći veliko djelo. Nemoj govoriti o nečistoći, nego govori da si čist. Ti si sam sebe hipnotizirao mišlju da si mali, da si rođen i da ćeš umrijeti, i živiš u postojanom stanju straha.

Sistem koji u središte čovjekovog života ne stavlja Duh, naučava avidyu tj. lažno znanje. Samo znanje koje se ostvaruje može uništiti neznanje. Ključnoje samoispitivanje, “Tko sam ja”, to je pravo znanje. Um nije ustanju dati mudrost jer je sam lažan.Obrazovanje vam daje znanje. Znanje o čemu? Ono vam daje činjenice i brojke, znanje o svemu što se događa i što se dogodilo. Dok vam unutarnja spoznaja osigurava mudrost.
Znanje i mudrost su različite kategorije. Obrazovan čovjek se razlikuje od mudrog čovjeka. Obrazovan čovjek ima mnogo informacija, on ima obilje informacija skupljenih iz knjiga.Osjetila su prozori u znanje, vrata koja vode do znanja, njima primamo informacije – dakle sve što se može vidjeti, čuti ili dodirnuti. To je obrazovanje.Znanje je posuđeno, dok mudrost nije posuđena.

To je vaša vlastita intuicija. Dok znanje primate preko osjetila, mudrost primate preko intuicije.
Bog je uvijek s tobom, u tebi, oko tebe. Nemoj se bojati. Budi sretan.

Komentiraj