Skip to main content

Misli su ocean koji je svuda oko tebe, one postoje bez tebe – samo budi svjedok. Zato tantra kaže: Prihvati ih!
Nastupa vrijeme plime, divno je;
nastupa vrijeme oseke, divno je.
Veliki snažni valovi nastoje dosegnuti nebo;
ogromna energija – promatraj je!
Tada se ocean umiruje, sve opada,
a mjesec se u njemu odražava, divno je – promatraj to,
a ako možeš samo promatrati ,
postat ćeš potpuno tih.
Misli mogu i dalje da dolaze na obalu,
razbijajući se o stijene, a ti ćeš ostati miran i tih,
one te neće dotaći.

Tako da pravi problem ne predstavljaju misli, već to što te one dotiču. Ne bori se sa mislima, samo postani svjedok, i one te neće doticati. A to je bogata tišina, zapamti, tantra je uvijek za bogata iskustva. Moguće je stvoriti mrtvu tišinu, tišinu koju možeš pronaći na groblju. Možeš svoj um toliko prisiljavati da se cio nervni sistem paralizira. Tada više neće biti misli, jer potrebno je da nervni sistem bude vrlo fin kako bi bio prijemčiv. Ocean će biti tu, ali ti nećeš biti prijemčiv, tvoja će prijemčivost biti izgubljena.

Ako se ne uplićeš, polako, polako, ocean te više neće doticati. On će i dalje svuda okolo hučati, ali neće dopirati do tebe. To je divno samo po sebi, ali je odvojeno, postoji rastojanje. To rastojanje je prava meditacija, prava tišina.
Svijet se i dalja nastavlja kretati, ti nisi dotaknut; ti ostaješ u svijetu, ali nisi u svijetu; ti ostaješ u svijetu, ali svijet nije u tebi. Ti prolaziš kroz njega,nedodirnut, bez ožiljaka. Ostaješ nevin. Što god da radiš, što god da ti se dešava, neće biti razlike:
Tvoja nevinost ostaje savršena,
Tvoja bezazlenost ostaje potpuna,
Tvoja čistoća nije uništena.

Onaj koji se drži tantričkih pravila, a ipak pravi razliku, izdaje duh samaye, ako nastojiš održati put tantre, tantričkih pravila, tada, zapamti. Ne pravi razlike. Ne govori da je ovo dobro, a ono loše. Odbaci sva razlikovanja.
Prihvati sve kakvo jeste.
Prekini sve aktivnosti, napusti sve želje,
Ostani u samom sebi, vrati se kući;
dozvoli mislima da se uzdižu i padaju kao da su valovi oceana.

Onaj koji nikada ne povredi ne-stalnost, niti principe ne-razlikovanja, podržava tantrička pravila. Onaj koji nikada ne povredi principe ne-razlikovanja, koji nikada ne pravi razlike, on slijedi pravi put. I… koji nikada ne povredi ne-stalnost. Ovo je jedna od najljepših stvari u tantri.

Tantra kaže, ostani beskućnik, ne boravi nigdje, ne identificiraj se, ne kvači ( ne vezuj) se ni za što. Ostani beskućnik, jer ćeš beskućništvom dostići svoj pravi dom. Kad počneš da boraviti tu-i-tamo, promašit ćeš kuću. Ne vezuj se ni za koga, ni za što, ni za jednu vezu. Uživaj, ali se ne vezuj. Nije problem uživanje, ali kad počneš da vezivanjem, identifikacijom, kad se pojavi um koji se poistovjećuje, ubacuje, tada više ne letiš, tada se stvara blokada.
Ne boravi nigdje, tada ćeš boraviti u sebi. Ne vezuj se ni za što, samo ćeš tada biti sposoban za odmor u sebi. Tako da su dva principa najosnovnija: ne krši principe ne-stalnosti, ne krši principe ne-razlikovanja.
Pomoću spisa ne možeš doseći Istinu. Ali ako dosegneš Istinu, razumjet ćeš spise. Onaj koji napusti žudnju i ne prione za ovo ili ono, razumio je pravo značenje dano u spisima. Spisi nisu ništa drugo do svjedočanstva, oni podupiru svjedoka. Ti iz njih ne možeš naučiti Istinu, ali kada jednom znaš Istinu, one će poduprijeti svjedoka. Svi spisi svijeta će reći, ‘Da, dostigao si.’ To je ono što je Istina.

Spisi potiču od osoba koje su ostvarile. Bez obzira kakav je njihov jezik i simboli, kakve su njihove metafore, kada ostvariš ti prodireš u sve metafore, simbole, sve jezike. Budni, ostvareni uvijek govore smo o Jednom. Ponekad govore o Budi, o Isusu ponekad o jogi i Patanaliju, ponekad o tantri , taoizmu i shivaizmu, itd. Oni ne govore o različitim, oni su samo putokazi. Jer kad jednom ostvariš, ti ispunjavaš sve spise svijeta. Kad jednom znaš, ti znaš sve. Tada više nema hindu spisa, židovskih, kršćanskih; tada iznenada postaješ kulminacija svih tih spisa. Budi kršćanin, hindus, židov, muhamedanac, jer nisi nijedan od njih. A Istina, jednom spoznata, je iza svih spisa. Svi spisi ukazuju na nju, spisi nisu ništa drugo do prst uprt u mjesec; prstiju može biti milion -mjesec je jedan jedini. Pomoću spisa ti postaješ sektaš: bit ćeš kršćanin jer si se vezao i poistovjetio za Bibliju; bit ćeš muhamedanac jer si se vezao za Kuran; bit ćeš hindu jer si se zakačio za Gitu – ali nećeš biti religiozan.

Religioznost se dogodi samo kad ti se dogodi Istina. Tada se ni za što ne vezuješ, a svi spisi se vežu za tebe. Tada ne slijediš nikoga, a svi spisi sljede tebe, oni postaju tvoja sjenka. I svi spisi su isti, jer govore o istoj stvari. Njihove metafore su, naravno, različite, ali iskustvo je isto. Buda kaže, ‘Okusi ocean na bilo kom mjestu, svugdje ćeš osjetiti da je slan.’ Okusi ga u Kuranu ili Bibliji, ili u Tori ili Talmudu, ukus je svuda isti.

Spisi te ne mogu voditi. U stvari, oni su bez tebe mrtvi. Kada dostigneš Istinu, život odjednom prodire u sve spise. Preko tebe oni ponovo ožive, preko tebe oni se ponovo rode. To radite oživite Budu, Isu, Saija. Ako govorite o njima dajete im život. Oni postoje samo kroz vas.. Uvijek ih možete sresti,ako si sposoban, ako si receptivan možeš osjetiti njegovo prisustvo. Oni se ponovo materijaliziraju. Kroz vašu budnost, čistoću, svjesnost dajete život svim spisima.

Tantra kaže, ‘Budi to što jesi’ – i to je jedino postojanje koje ikada možeš postići. Sa prihvaćanjem, želje se ruše. Sa prihvaćanjem, bez-željnost sama od sebe ulazi u tvoje biće. Ti to ne prakticiraš, ne prisiljavaš sebe na to. Ne odbacuješ svoje želje – već prihvaćanjem one jednostavno nestaju.

I kada se iznenada dogodi trenutak kada je tvoje prihvaćanje totalno i sve želje nestale, odjednom je tu prosvjetljenje. Odjednom, bez ikakvog tvog udjela, to se dogodi. To je najveći poklon koji ti egzistencija može dati. Ovo je tantrički stav prema životu. Nema drugog života do ovog, nema drugog svijeta do ovog. Sama samsara je nirvana. Potrebno ti je samo malo više razumijevanja, više prihvaćanja, da si više nalik djetetu, potrebno je manje egoizma.
Sada, sutra kaže
Praksa mantre i paramite,
uputstva iz sutri i pravila,
i učenja iz škola i spisa,
i svih sljedbi
neće donijeti ostvarenje Urođene Istine.

T a n t r a vrhunsko razumijevanje

Komentiraj