Skip to main content

Alkemija Tantre  je postizanje svijest Brahmana. Riječ Brahman dolazi iz korjena “brihan” to znaci  širiti, drugim riječima znaći  ekspandirajuća .  Polazna točka je ovdje-sada, tajna Tantre prihvatite  sebe, sve, postojanje, kretajući se sa u svemu sa dubokom osjećajnošću, svjesno, sa ljubavlju.
Naš um u svakodnevnom životu  djeluje sa čulima  za  opažanje i spoznaju. No kod većine ljudi obično  je okrenuti prema van, ali kad ih okrenemo ka unutra  onda se on manifestira kroz unutrašnje iskustvo i kroz proširenu svijest. Kroz taj proces materija se odvaja od energije, i  dolazi do oslobađanja energije ili “shakti” principa koji se onda ujedinjuje sa “shivom” ili sviješću, stvarajući homogenu svijest.  Oslobađa se svijest iz materije, to je poznati princip koji zovemo buđenje kundalini, što je oduvijek bio primarni cilj tantre.

Tehnika Tantre je unutrašnji proces i unutrašnja  evolucija kroz strogo određenu Sadhanu i Svjesnost, poput (Brahmacharja – Jedinstvo sa Brahmanom). Uobičajeno  tantra tehniku prenosi guru na učenika.
Tantra tumači bez obzira kakva ste osoba, koju sljedbu vjeru ili pripadnost imate, da li ste   ateista ili teista, svako može sebi podobni pravac izabrati. Dok ostali pravci i duhovne filozofije sadrže brojna ograničenja, stega i strogost kroz pravila i u tantri je veća sloboda određenja vlastitog razvoja i bez obzira na  stupanj evolucije na kojem je neki aspirant .

Cilj tantre, čista svijest, jedinstvo, a ne neka tajanstvena seksualnost, niti mistika, niti raskalašen život kao ni psihičke moči (sidhi).  To nisu ciljevi tantre, kako je na zapadu uvriježeno različito pa i pogrešno tumačenje sistema tantre .
U filozofiji vedante je poznat princip “Brahmana” ili nerazdjeljive, jedinstvene, sveprisutne stvarnosti ili svijesti.. Brahmićka svijest  je postojana u svemu u svakome, i Ona je odgovorna za najvišu spoznaju. Ona egzistira kao jedinstvena i cjelovita i mi neprestano težimo sjediniti se sa njom.

Dok je Yoga  negacija, Tantra je potvrda. Yoga razmišlja u okvirima dvojstva: zato je tu i riječ “yoga”. Ona znaci staviti dvije stvari zajedno, ujediniti dvije stvari. Ali dvije stvari su tu, dvojstvo je tu. Tantra kaže  nema dvojstva. Ako postoji dvojstvo, ne može se ujediniti. I ma koliko se trudili, ostati ce dvije: ma koliko ih spajali, ostati će dvije. I borba će se nastaviti i dvojstvo će ostati. Ako su svijet i božanstvo dvoje, ne mogu se spojiti. Ako stvarno nisu dvoje, i samo se čini da su dvoje, samo onda mogu biti jedno. Ako su tijelo i duša dvoje, ne mogu se spojiti. Ako ste vi i Bog dvoje, nema mogućnosti spojiti se: Ostati ćete dvoje.

Tantra kaže da nema dvojstva: to je privid.
Zašto onda pomagati prividu da raste? Tantra kaže, zašto pomoći tom prividu dvojstva da raste? Riješite to odmah! Budite jedno! Jedno postajete kroz prihvaćanje.  Prihvatite svijet, prihvatite tijelo, prihvatite sve što je uključeno u to. Ne stvarajte neko drugo središte u sebi, jer za Tantru to drugo središte nije ništa drugo nego ego. Zapamtite to! Ne stvarajte ego, budite samo svjesni onoga što ste. Ako se borite, ego ce biti tu.  Ako se borite, dokazujete morate stvoriti ego. I što se više borite, ego ce biti jaci. I ako pobijedite u borbi, steci ćete vrhunski ego.
Tantra kaže da sve te energije treba transformirati: To se može reci na sljedeći način: ako ste protiv svijeta, nema nirvane, jer sam se svijet treba transformirati u nirvanu. Tada je cijeli vaš um protiv osnovnih energija koje predstavljaju izvor. Zato Tantra alkemija kaže – ne borite se: budite prijatelj sa svim energijama koje su vam date. Pozdravite ih dobrodošlicom. Osjetite zahvalnost što imate bijes, što imate seks, što imate pohlepu. Osjetite zahvalnost jer to su skriveni izvori. I oni mogu biti transformirani i mogu biti otvoreni. I naravno ono bitno je,  bez ljubavi nema božanstva, i bez ljubavi nema slobode, i bez ljubavi nema oslobođenja.

Sve podjela znače izgubljenost. Imajte jedinstvo. To je adwaita – to je ne-dvojstvo. Zašto se teško može osjetiti to ne-dvojstvo, sve filozofije ne-dvojstva su beskorisne. To su samo rijeci. Kada jednom upoznate ili iskusite taj ne-dvojni trenutak, samo tada možete razumjeti. Upanishade, tek tada možete razumjeti mistiku, o čemu se radi – kozmičko jedinstvo, cjelinu. Tada niste odvojeni od ničeka, tada postojanje postaje vaš dom.

Glavni  princip u tantri, tumači se kao Shiva ili nauslovljena svijest koja postoji kao svjedok u svakom od nas. Bilo daje rijec o Brahmanu kod vedantina ili purusi u Samkya filozofiji ili Shivi iz tantre, u pitanju je u suštini isti koncept.

Komentiraj