Skip to main content

ŠIVA (svijest) : Rastvoritelj nečistoća. Jedna od brojnih personifikacija Apsoluta. Jedan od simbola najviše svijesti. Šiva simbolizira statički aspekt KUNDALINI ŠAKTI, a Kundalini Šakti dinamički aspekt Šive odnosno Apsoluta.ŠAKTI : Sila, moć, snaga, energija. U središtu sahasrare nalazi se trokut kojega se može vidjeti u meditaciji. U središtu ovog trokuta boravi vrhunski Shiva koji se naziva vrhunski Guru. Ovo središte u kojem prebita Shiva konačni je cilj putovanja Kundalini.

U Shaivizmu Shivasutre kažu da pojavom Čistog Znanja vi postižete Božanstvenost.

Svrha ljudskog života je postići oslobođenje od iluzije lažne osobnosti, a da to postignemo moramo doseći više vrijednosti života, uzdići se “iza”.. A to možemo samo onda kada u sebi imamo moć razlikovanja i svijest. Moć razlikovanja i svijest skriveni su u duši, i dostupni su nam samo na jednom određenom nivou – ako se predamo stopostotno Bogu. Inače nam On ostaje skriven, čak i kad napuštamo tijelo. Jer nema kraja djelovanju Božje Snage. Ovo objašnjava vrlo jednostavno kako možemo prevazići prirodu posljedica. Dok živite u svijetu, trebate znati kako u njemu živjeti, što je svrha života. Nije teško ostati nevezan u svijetu vezanosti, ako zaista znate kako u njemu živjeti. Kako živjeti svjesno, kako živjeti sa moći razlikovanja.

Postojanje ili dinamizam je idealni razvoj božanskog, ali iza tog idealnog razvoja stoji Čista svijest (Shiva). Vrhunska svijest koja pokreće taj idealni razvoj Shakti je izvor svih mogućnosti – spiritualnih, psihičkih i vitalnih, kako kozmičkih tako i pojedinačnih. Cijelo stvaranje je igra vječnog Ljubavnika, živog, promjenljivog, rastućeg izraza Božje Ljubavi i Radosti”. Čista svijest je iznad svega stvarnog i mogućeg. Kad se aktivira Sahasrara uzrok i posljedica se poništavaju, odnosno, nema ni uzroka ni posljedice, samo bitak ili “Postojanje”, što će reći, da sav kontinuitet, odn. obrasci nestaju.

Kad dođe trenutak spoznaje da smo Brahman, da smo Shiva, da smo sve postojanje, nije kraj. To je tek početak. Sva naša duhovnost je priprema početak.

Velika majka je Šakti, žensko načelo. To je načelo pomoću kojega se manifestira svijet. Čitava priroda i sve što u svijetu vidimo je manifestacija Šakti. Zato kada jedemo žrtvujemo ono što jedemo Velikoj majci ili Šakti (ženskom načelu). Bez manifestacije Šakti ne bi bilo svijeta pojavnosti; ništa ne bi postojalo. Tolika je važnost ženskog načela.
Šakti se u ljudskom tijelu manifestira kao kozmička energija zvana kundalini.

Shiva Purane pune su priča koje opisuju kako je Gospod Shiva sjeo u meditaciju na planini Kailas u Tibetu još u pradavnim vremenima. Yogiji ga slave kao Gospoda, a svi bogovi kao vrhovnog Gospoda. Povijest Siddha tradicije započinje milijunima godina unazad, s pričom u kojoj Gospod Shiva inicira svoju suprugu Shakti, ili Parvati Devi, u Kriya Kundalini Pranayamu (znanstveno umijeće ovladavanja dahom), u golemoj pećini u Amarnathu, kashmirskom dijelu Himalaya. Kasnije je Yogi Shiva, na planini Kailas u Tibetu, inicirao i druge, uključujući Siddhu Agastyara i Siddhase Nandi Devara i Thirumoolara. Agastyar je poslije inicirao Babajia.

Nakon iskustva “jedinstva”, ili yoge, s Bogom, ili konačne Stvarnosti na duhovnom nivou, poput lutke od soli koja se stopila s oceanom, tamilski su Yoga Siddhasi iskusili progresivnu transformaciju svojih intelektualnih, mentalnih, vitalnih, i konačno, fizičkih tijela. U postizanju takvog cjelovitog ostvarenja, ispoljili su Božansku transformaciju svoje cjelokupne ljudske prirode. Njihovo postignuće izvan je mogućnosti ljudskog shvaćanja .

Atman je Brahma, Atman je Vishnu, Atman je Indra, Atman je Shiva, Atman je čitav ovaj univerzum; osim Atmana nema ničeg. Bog nije samo istinit i dobar, On je takođe prelijep (satyam – shivam – sundaram). On stvara ljepotu.

Komentiraj