Skip to main content

Sva poduka koju nam guru daje odnosi se na to da nam omogući živjeti život, i ako je uvijek pored nas, da nam fizički kaže što činiti a što ne, mi tada ne živimo naše vlastite živote. Guru nas pušta često od sebe na silu. To ne znači da se on prestao brinuti za nas već suprotno da se zaista jako brine za nas. Kako mi očitujemo naše ljutnje, ljubomore i zavisti tako vidimo da ih i drugi također očituju.

U početku mi izražavamo naše emocije. Kasnije počinjemo shvaćati da sva ta negativnost ne pomaže ni nama, kao ni nikom drugom, niti okruženju, i pokušavamo staviti kočnice na njihovo izražavanje i progutati ih. Mi si možemo uzeti odmor, prošetati, pjevati mantru, ili analizirati situaciju.
Postoje mnogi načini. Tokom trećeg stadija počinjemo uviđati da mi imamo taj aspekt u svojoj prirodi, a da nas ipak nas guru prihvaća. To je jednostavno zato što guru ne zasniva svoj odnos sa učenikom na toj strani njegove prirode. Na slijedećem stupnju shvaćamo da smo crvi, i počinjemo se čuditi kako to da gurua ne smeta što provodi mnogo vremena pokušavajući da nas izbavi iz situacija u koje mi stalno upadamo.

Pretposljednji stupanj je kada imamo unutarnje shvaćanje, ne samo intelektualno razumijevanje, veličine gurua. Mi počinjemo razumijevati koncept milosti. Zadnji stadij donosi razumijevanju te milosti – tip unutarnje zahvalnosti. Swami Niranjan objašnjava tu unutarnju zahvalnost kao nešto što riječi ne mogu izraziti. Kada je aspirant dostigao stupanj unutarnje zahvalnosti on ili ona radi drage volje sa guruom, a ne protiv njega, kao prije. Prije toga je uvijek postojalo stalno trenje, no sada postoji razumijevanje. Počinjete vise prihvaćati sami sebe, i počinjete shvaćati da vas guru prihvaća i daje to uvijek činio. Shvaćate da ste crv i želite postati leptir. Zato ulažete stvarni napor, i vaše se izražavanje i ponašanje mijenjaju, i vi počinjete razvijati četiri osnovne kvalitete koje su duhovni život.

Ako se identificirate sa istinom, bez obzira na koju se stranu nagnuli, vi ćete biti čvrsto ukorijenjeni u istini. Shvatiti je da je savjest vaš istinski guru i potruditi se steći nadzor nad svojim osjetilima kao što su oči i jezik. Kad se ta dva osjetila drže pod nadzorom i sva druga osjetila će automatski biti pod nadzorom.. Tek tada je buđenje moguće, što i je svrha učeništva.

Prema Swamiju Sivanandi to je jedan oblik snage. Ima jedan primjer u životu Sri Krishne. iako je on namjerno kreirao građanski rat, on se smatra zaštitnikom dharme, a ne diktatorom ili rušiteljem demokratskih vrijednosti ljudske prirode. Ako je netko čvrsto ukorijenjen u istini on se može saviti na bili koju stranu i ipak biti čvrsto ukorijenjen u istini, no to se ne može dogoditi bez savršenstva poniznosti.

Trebate postati prijatelj svima, bez izuzetka, kroz – razumijevanje, suosjećanje i briga za sve; to je uzvišena sadhana. Budi prijatelj svima.

Budi sposobna promatrati’ cijeli svijet kao svoje susjedstvo. Samo osoba sa vrlo otvorenim umom može to. Tvoj um treba biti sasvim otvoren.

Komentiraj