Skip to main content

Svami! Katkad sam zbunjen, ne znam što da radim, a što ne. Biti ili ne biti, to je sada pitanje.! Većinu vremena sam dobro, ali ponekad se pitam: ‘Hmm, hoću li učiniti ovo ili ono? Što da radim?’ Potpuno sam zbunjen.
Bhagavãn je odmah odgovorio: “Ova zbunjenost nastaje zato jer dolazi do sukoba kad um ne djeluje u skladu s intelektom. Ako um slijedi intelekt, nema sukoba, već vlada potpuni sklad. Sve što intelekt kaže, konačno je.

Štogod intelekt odluči, u našem je interesu. Ali um to neće uvijek slijediti jer on ima vlastitih kolebljivosti, vlastitih mušica i fantazija. Dakle, kad se um i intelekt ne slažu, nastaje sukob i zbrka.” Shvati zato jednu stvar – što god ti se dogodi u životu, za tvoje je dobro. Tada neće biti ni zadovoljstva ni bola. Čak će se i bol pretvoriti u zadovoljstvo. Ako shvatiš da je za tvoje dobro, sve što ti se dogodi, pokušat ćeš se pomiriti sa svakom situacijom.”

“Dobro, Svami, sad shvaćam da moj um – bilo da je izvještačen ili prirodan, dobar ili loš, ili je pasivan u duboku snu odnosno aktivan u budnom stanju – ipak pravi majmuna od mene. Još bih nešto pitao.Moj um trči posvuda i kolebljiv je. Što da radim?”
Svami; “Neka tvoj um trči, ali ti nemoj trčati za njim.”

O, da! Ali kako? Kako da to postignem?” Svami;
Sai;“Dijete će se igrati posvuda, ali konačno se vraća svojoj majci. Iako se igra ovdje i ondje, uvijek joj se vraća. I um je poput djeteta. Neka se um – dijete – igra gdje god želi. Vratit će ti se! Ali ako ti trčiš za njim, onda si posve izgubljen.”

Komentiraj