Skip to main content

Bog u smislu Apsoluta i Njegova Moć (“Energija”, Sila) ili Kundalini Šakti su zapravo nerazdvojni poput Sunca i sunčeve svjetlosti. Čistim, jednostavnim i svetim stilom življenja podići ćete vaš energetski nivo; i s porastom vašeg energetskog nivoa vaša svjesnost djeluje kroz sve više (superiornije) i više ćakre; tj. Kundalini Šakti se diže uzduž suptilne kičme poput žive u termometru koja se penje s porastom temperature.

Kundalini Šakti je dinamički aspekt Boga ili Evolutivna Sila čije buđenje i neprestano uzdizanje prema Sahasrari (tjemenoj ćakri) je nužno za postizanje krajnjeg cilja života, Slobode. U početku ne bijaše ni početka ni trajanja, ni mnoštva, ni praznine (ništavila) ni punine, ni bitka (postojanja) ni ne-bitka, nego samo »Jedna ili Nijedna Stvar«. Koju neki imenuju kao Brahman, Bog ili Apsolut. Prividnom mitozom ili diobom ne (raz) djeljivog Boga, prividno je iz Njega emanirala Njegova Moć ili Kundalini Šakti. Kundalini Šakti je dinamički aspekt Boga, Evolutivna Sila.

Svi aspiranti znaju da Kundalini energija leži sklupčana pri dnu kralježnice. Pri svom oslobađanju ona traži izlaz uzlazno po kralježnici do vrha glave gdje se stapa s beskrajnom energijom Univerzuma. Na svom putu do glave ona vrši velika čišćenja raznih blokova negativnosti kao što su traume iz prošlosti, razne impresije, negativni sadržaji svijesti i podsvijesti. Općenito, ona ruši i čisti sve taloge na koje naiđe na svom putu. Ako tijelo nije prethodno dobro pročišćeno i pripremljeno kroz praksu Yoge, takvo moćno buđenje energije može stvoriti niz problema i bolesti na psihološkom, emocionalnom i fizičkom nivou, uzrokovati čudno ponašanje, hladne ili tople trnce, velike promjene raspoloženja, gubitak ili poremećaj memorije, nesnalaženje u svakodnevnim aktivnostima, viđenje boja, svjetlosti itd. Kundalini gura čovjeka prema prosvjetljenju, tjera ga da se trgne iz svog sna i započne putovanje ka samom Sebi, ka Bogu.

Svatko se prije ili kasnije treba suočiti sa Kundalini. Na imaginarnom dijagramu stanja svjesnosti, ćakre su različita sjedišta Kundalini Šakti. Ova središta moguće je na razne načine otvoriti i razviti, najčešće je to kroz tehnike Kundalini Yoge. Ako se ova središta otvaraju bez prethodnog pravilnog i sustavnog pročišćenja, aspirant može iskusiti razne probleme, traume, pa čak i uništiti druge ili sebe. Otvaranjem ovih središta on stječe razne natprirodne (koje su ustvari prirodne) moći. Ali kao što mudraci kažu o tim moćima, iako prosječnom čovjeku izgledaju fantastično, one su samo poput igre djeteta u vrtiću (da djeci ne bi bilo dosadno), one se moraju koristiti vrlo odgovorno i dobivanje takvih moći ne znači nužno da je čovjek bliže svom krajnjem cilju oslobođenja odnosno samoostvarenja. One mogu predstavljati čak i priličnu barijeru u daljnjem duhovnom razvoju.

Kako danas živimo vezano uz čovjekovu evoluciju u vrlo intenzivno doba, dolaziti će i već dolazi do mnogih spontanih oslobađanja Kundalini. Samo oni koji će biti prilagodljiviji takvom ubrzanom razvoju moći će se uskladiti s novim vremenima bez velikih trauma. Do spontanog buđenja Kundalini može doći uslijed pretjeranog umaranja poslom, fizičkih udaraca, povreda kralježnice, uslijed izloženosti traumama, strahu, tuzi, pretjerane seksualne igre bez orgazma, uslijed uzimanja droga. Ovo su parcijalna buđenja Kundalini, popraćena jakim negativnim reakcijama. Naime, tako podignuta Kundalini se, zbog nedostatka trostruke čistoće (čistoće tijela, nadija i uma) ne može stabilizirati/održati tako uzdignutom već neminovno dolazi do pada, što ne samo da nas vraća na početnu točku nego još i pogoršava svari. U vezi uzimanja droga treba napomenuti da iako one mogu učiniti čovjeka otvorenijim prema višim dimenzijama stvarnosti, energije oslobođene njihovim uzimanjem nisu od nikakve koristi za čovjekov duhovni razvoj, jer nisu pod kontrolom i jer stanja u koja se ulazi uzimanjem narkotika nisu postignuta vlastitom voljom..

Prilikom buđenja Kundalini, dolazi do znatnog pojačavanja energija u čakrama, naročito prvoj. Preporučljivo je i mudro sublimirati barem jedan dio te energije kroz vježbe Yoge i pretvoriti je u unutarnje snage koje će nas približiti ispunjenju, sreći i Krajnjem/Najuzvišenijem cilju života. Sahasrara čakra locirana na vrhu glave, eksterno se manifestira kao pinealna žlijezda i vlada gornjim mozgom. Kroz ovu čakru se na kraju realizira integracija sa Bogom. Ovo se događa kada se Kundalini, zmijolika snaga, budi iz svog sklupčanog položaja u najnižem energetskom centru, i energizirajući čakre jednu po jednu doseže Sahasraru.

Prirodna se evolucija odvija milionima godina. Univerzum je postojao prije nego što se ova Zemlja manifestirala; svijest je postojala prije nego što je ova Zemlja nastala. Od samog početka, ova evolucija se odvija i upravo kroz tu evoluciju, spektar kundalini, sjeme kundalini, jezgro te Šakti, također se seli iz jednog carstva u drugo, iz jedne vrste u drugu, iz jedne inkarnacije u drugu, ali još uvijek ne kao potpuno manifestirano. Tek kada čovjek razvije svjesnost vremena i prostora, javit će se i mogućnost buđenja kundalini. Širom svijeta postoji hiljade i hiljade inteligentnih životinja -delfini, kitovi, konji, psi, slonovi, ali sve one još uvijek nisu razvile tu svjesnost koja može da pojmi vrijeme i prostor. Svjesnost vremena i prostora je poseban kvalitet koji imaju jedino ljudska bića. Tako se u tantri ekspanzija uma može postići spiritualnom praksom.

Naš um nije postao moćnim zato što smo mnogo umovali, nego zato što smo predani Bogu, a u Bogu je izvor umne snage, i tamo nam se njome valja snabdjeti. Umovanje kao takvo nikad ne dovodi do znanja, nego nas od njega udaljava, te stvara dodatne blokade prirodnom toku energije, koja osvježava naš mozak. Zbog toga mnogi intelektualci pretrpe oštećenja mozga u starosti. To ćemo teško vidjeti u ljudi koji su se mnogo radovali i živjeli u sreći, predanosti i spontanosti; ti osjećaji obnavljali su njihovo tijelo i posebno mozak, te oni zadržavaju mentalnu snagu i u dubokoj starosti. Razlog je tome neprekidan dodir kundalini i moždanih tkiva.

Cilj yogija je probuditi Kundalini Šakti i usmjeriti je ka njenom statičkom centru tj. Sahasrari. To je povratak (prvobitnom) Pra-pra-Izvoru ili svjesna reunifikacija (ponovno sjedinjavanje i sjedinjenje) s Apsolutom, tako da pojedinac prestane ograničavati sebe na kapljicu; da prestane biti (samo-izdvojeni) pojedinac.

Prepoznaj  Sebe kao Sveocean Svijesti same po sebi ili u sebi. To je Totalna Sloboda, Mokša ili Samadhi.

Komentiraj