Skip to main content

Pitanje: Ima perioda u mom životu kada osjećam da sam pao za vrijeme tog razdoblja nisam kadar provoditi moju sadhanu i dhyanu. Zašto se to događa?
SAI: Svaki duhovni tragalac /sadhaka/ prolazi kroz takve mračne periode. Postoje promjene u tebi za vrijeme tih perioda kojih nisi svjestan. To je period zrelosti i na kraju tog perioda izranjamo kao jace i bolje osobe . To je kao pečenje Božičinog kolača. Promiješaš sastojke, i pečete ih, a onda spremite kolač na nekoliko dana da bi sazrio i postao mekši i slađi. Poslije toga njegov okus je bogatiji i slađi. Ili uzmite za primjer proizvođača vina. On napravi sok od grožđa i spremi ga na nekoliko mjeseci. Za to vrijeme ono fermentira i proključa i postane slatko vino. Isto se događa u slučaju sadhane. Samo prolaziš kroz proces sazrijevanja, zato nemoj misliti da si posrnuo u bilo kom smislu.

Pitanje: -Što je točno proces sazrijevanja? Sto on znaći?
SAI: Za vrijeme tvoje sadhane. ti bi doživljavao različita iskustva i doživio mnoge stvari. Sve te stvari trebaju biti asimilirane od unutarnjeg duha, analizirane i pretvorene u znanje i mudrost. Ponekad se to događa svjesno u tebi samome kroz proces nazvan “vichaara” (ispitivanje) i “vivaka” (razlučivan je). Postoje druga vremena kada se taj prijelaz iskustva u mudrost odvija bez tvoje svjesnosti, u mraku. I zbog toga, je to mračni period. Na primjer; Što se događa nakon što si pojeo obrok. Hrana treba biti provarena, probavljena i asimilirana u sistem. Ne možeš vidjeti proces probave i asimilacije, ali oni se ipak odvijaju u tijelu. Isto se događa -sa duhovnom hranom. Čitaš religiozne knjige, slušaš bhajane i razgovore, učestvuješ u satsang sastancima, upražnjavaš sadhanu i dhyanu. Sve je to hrana za duh iznutra. Spiritualna hrana mora se apsorbirati, probaviti i asimilirati kroz unutarnje Sebstvo. Kraj tog procesa je duhovni, mentalni i emocionalni rast i zrelost.

Pitanje: Da li smo zbog događanja tih promjena ponekad uhvaćeni u vrstu duhovne inercije, Baba?
SAI: Da. Period sazrijevanja je period zbunjenosti za sadhaku. Osjećaš se zbunjen. obnevidio, izgubljen. poput “broda bez radara. koji luta u mraku, očajnički pokušavajući dostići osvijetljenu obalu.

Pitanje: Baba, u takvim vremenima nemam isti osjećaj bliskosti s Tobom
SAI: Znam, osjećaš se otpušten. Nemaš nikakve duhovne dobrobiti..ali to je samo privremena faza nakon koje unutarnje Ja(stvo) izranja čišće, jače i plemenitije. Npr, ako si bolestan onda nemaš fizičke snage. Doktor ti daje lijekove i tonike da bi liječio bolest: Ti ne možeš vidjeti proces izlječenja do kojeg dovode lijekovi Ali izlječenje se odvija unutar tebe i kada je proces liječenja gotov tijelo zadobiva ponovno zdravlje i dobrobit. Slično kada se događaju duhovne promjene i transformacije ti si preplavljen osjećanjem mentalnog i duhovnog umora. ali kada je proces sazrijevanja završen, mrak se razmiče, zora puca, i ti dođeš u svijetlo kao jača i mudrija osoba.

Pitanje: Ti si Sadguru, Baba. Da li Ti formiraš i kontroliraš duhovne, promjene u nama?
SAI: Da, ja nadgledam tvoj duhovni rast i reguliram tvoj napredak. Ja znam tvoju prošlost i stupanj duhovnog razvoja koji si dostigao u prošlim rađanjima. Na temelju tvog prošlog razvoja ja ti pomažem u tvojim sadašnjim sadhanama, i rukovodim i kontroliram tvoj duhovni razvoj. Ja znam koliko si napredovao prije i koliko moraš napredovati sada. To je kao kada praviš slatko. Kuhar zna u kojem trenutku je sirup od šećera dovoljno gust, kada treba dodat i brašno. maslo i koncentrat, koliko dodati, u kojem točno trenutku, a u kojem trenutku točno slatko treba odmaknuti s vatre-. Slično tome, ja miješam, dodajem, mutim sve dok ne dostigneš određeni stupanj duhovne svjesnosti.

Pitanje: Kako često se te faze sazrijevanja pojavljuju u životu sadhaka?
SAI: Ovisi o stanju sadhakinog duhovnog postignuća. Za razliku od fizičkog rasta tijela, duhovni rast može biti polagan i postepen. Rast je razdijeljen na niz rođenja. Ali ako uzmeš samo jedno rođenje biti će mnogo mračnih perioda. Iskreni sadhaka treba nužno proći kroz nekoliko perioda unutarnjeg razvoja. Učestalost takvih perioda ovisi o duhovnoj kakvoći te osobe, isto kao što učenje ovisi o količini inteligencije. Neki ljudi mogu upijati i apsorbirati brže nego ostali. Ali čak i oni koji su na krajnje naprednoj razini učenja prolaze kroz te periode u nekim trenucima njihovog života. Čak i stariji rishiji i yogiji prolazili su kroz njih, ali nitko nije govorio o njima.

Pitanje: Otprilike kada se u sadhakinom životu pojavljuju ti periodi, Baba?
SAI: “Naravno ne na samom početku. Rane faze na putu sadhake su samo iskustva uzbuđenja i ekstaze. Tek nakon nekog vremena unutarnje Ja se počinje pojavljivat i, promjene se počinju odvijati. Recimo na sredini staze. Recimo da tada stvarni proces učenja počinje. Razmisli o sadhakinu progresu kao o penjanju na planinu. Sa zanosom se penješ na neke manje visine. Zatim si umoran i kada dostigneš mali plato, zastaneš i odmoriš se. Nakon nekog vremena ti povratiš dah i snagu i spreman si da ponovno započneš sa penjanjem. Nastaviš se penjati i odmarati dok ne dostigneš vrh planine. Periodi sazrijevanja su slični platoima. Kada se ukloni mrak i pojavi se svijetlo ti ćeš izroniti revitaliziran i osnažen, spreman da se krećeš ka većim visinama. Stoga nemoj postati obeshrabren, i tužan kada si u toj fazi . To je vrijeme uobličavan ja, formiranja i poliranja. To je vrijeme kada se rast i razvoj odvijaju na unutra.

Pitanje: Što nam savjetuješ da radimo za vrijeme tih perioda, Baba?
SAI: To je vrijeme za više karme i seve . To vodi do “trikarana suddhi” – pročišćenja triju instrumenata : ruku, jezika, i uma. Kada si u karmi i kada si u sevi ruke i jezik su zauzeti i nemaju vremena za poroke. Kada je to dvoje pročišćeno i um postaje čist i miran kao mjesec. Tako ti kombiniraš vanjsko pročišćenje sa unutarnjim koje se odvija u tebi .

Pitanje: Hoće li nam to pomoći da brže izađemo iz mračnih perioda?
SAI: Da. ako prepoznaš period kao ono što on je. Možeš pomoći ubrzanju unutarnjeg razvoja ako usvojiš ispravne vanjske navike. Ako si sposoban kombinirati to dvoje ti ćeš pridonijeti duhovnom rastu. I kada je proces razvoja završen tvoje unutarnje Ja pojavit će se sa novom energijom, snagom i vitalnošću, spremno da se aktivira u novim sadhanama i pokrene na više nivoe iskustva i učenje.

Iz knjige; SATHYA SAI’S AMRITA VARSHINI by SUDHA ADITYA

Komentiraj