Skip to main content

Bolest, siromaštvo, tuga često se teško podnose. Ali, sve to nije nikada tako bolno i tako dalekosežno po svojim negativnim posljedicama kao neznanje Bolesti nastaju zbog raznoraznih uzroka. Mogu biti izazvane fizičkim umorom, nezdravim okruženjem, genetskim poremećajem, neprimjerenom dijetom ili uslijed nedostatka vježbe.
Mnoge bolesti su uzrokovane zagađenom okolinom, virusima i bakterijama. Kronična oboljenja mogu imati korijenje čak i u događajima iz prošlog života. Koji god da su uzroci, nezdravi stavovi pogoršavaju uvjete i čine nas podložnijima štetnim posljedicama. Strah, briga, ljutnja, pohlepa i očaj, samo su neki od stavova koji narušavaju zdravlje.

Priča o lutajućem redovniku koji je naučio lekciju o opasnosti koju nosi strah. Jednog dana dok se približavao selu susreo je ženu na cesti koja je strašno izgledala. Raspitujući se za njen identitet, otkrio je da ona nije nitko drugi već osobno božica kolere. Redovnik je znao da je nedavno u selu harala epidemija kolere te je pretpostavio da upravo ona ima svoje prste u svemu tome. Po prirodi radoznao, upitao je božicu koliko je žrtava zahtijevala u tom mjestu. Znao je da je otprilike 100 ljudi umrlo, ali nije znao točan broj. Božica kolere je odgovorila da je uzela samo 10, ostali su umrli od straha.

Predanost Bogu sprečava ili umanjuje mnoge bolesti. Pozitivni stavovi nas obdaruju energijom odolijevanja mnogim bolestima.
Kad je um prožet dobrim mislima štiti nas poput nevidljiva štita. Međutim za velik broj čisto fizičkih bolesti i jednostavan program umjerene hrane, odmora i rekreacije, također čini čuda.

Bolesti nisu toliko uzrokovane hranom koju jedemo ili uvjetima u kojima živimo koliko mentalnom slabošću i mentalnim stavovima, predrasudama i sklonostima.

Želje, razočaranja, očaj – sve to također uzrokuje oboljenja. Za mnoge bolesti je ispunjenje uma mislima o Bogu ljekovita tableta. Za ostale su djelotvorni lijekovi stroga dijeta, san, razonoda i rad.

Sathya Sai Speaks 5, str. 48

Komentiraj