Skip to main content

Romaharshana i drugi mudraci

U šumi po imenu naimisharanya živjelo je mnogo mudraca. Jednog dana, ovi su mudraci pristupili Romaharshani i rekli mu: “Romaharshana, ti si blagoslovljen. Ti si nas mnogo toga naučio, ali mi još nismo zadovoljni. Ti si bio toliko sretan da si učio kod Vedavyase i nema ničega što ti ne znaš, bilo da se to odnosi na prošlost, sadašnjost ili budućnost. Pričaj nam o Shivi, o njemu mi ne znamo mnogo.” Romaharshana je ovako odgovorio: “Ja ću vam ispričati ono što vi želite znati. Tu ja neću ništa izmišljati.

Prije mnogo godina, mudrac Narada, od svoga oca Brahme želio je saznati nešto više o Shivi. Što god je Brahma otkrio svom sinu, ja ću to isto ispričati vama. Brahma Na početku svijeta u svemiru nije bilo ničega. Čak nije bilo niti svemira. Postojao je samo brahman (božanska bit) koji je bio svagdje. Brahman nije bio niti vruč niti hladan, niti debel niti mršav. On je bio bez početka i kraja. Svuda je bila voda. Gospod Vishnu pojavio se u svom velikom obliku, te je spavao na vodi. Dok je Vishnu spavao, lotosov cvijet (padma) nikao je iz njegova pupka. On je imao mnogo latica i njegova je stabljika sjajila kao tisuće sunaca.

Iz stanica lotosa rodio se Brahma. On se počeo ovako čuditi: “Izgleda da okolo nema ničega osim ovog lotosa. Tko sam ja? Odakle sam ja došao? Što bih ja trebao raditi? Čiji sam ja sin? Tko me je stvorio?”Brahma je mislio da će pronaći odgovor na ova pitanja ako malo istraži lotos. On je mislio kako bi trebao pokušati pronaći izvorište lotosa. Brahma se tako spustio duž stabljike te je lutao okolo stotinu godina. Ali on nije mogao pronaći izvorište lotosa. On je tada odlučio da bi se trebao vratiti u stanicu gdje se bio rodio. Ali uprkos lutanju oko stabljike narednih stotinu godina, on nije mogao pronaći stanicu. U to vrijeme on se toliko umorio da je od svega odustao, te je otišao odmoriti se. Iznenada, on je začuo riječi: “Brahma, obavi tapasyu (meditaciju).” Brahma je prihvatio ovaj savjet te je meditirao dvanaest godina. Kada je dvanaest godina prošlo, četvero-ruki Vishnu pojavio se pred Brahmom. U četiri ruke Vishnu je držao shankhu (školjku), chakru (oštri disk), gadu (buzdovan) i padmu (lotos). Brahma nije znao tko je to bio, te je zapitao: “Tko si ti?” Vishnu nije direktno odgovorio na pitanje. Umjesto toga, on je odgovorio:

“Sine, veliki Gospod Vishnu onaj je koji te je stvorio.” “Zašto me nazivaš sinom?” odgovorio je Brahma. “Zar me ne prepoznaješ?” došao je odgovor. “Ja sam Vishnu. Ti si nastao iz mog tijela.” Ali Brahma u to nije povjerovao. On se tada počeo boriti s Vishnuom. Linga Dok su se oni tako borili, sjajuća linga (Shivin lik) pojavila se na sceni. Izgledalo je da ona nema niti početka niti kraja. Vishnu je tada rekao: “Brahma, prestanimo se boriti. Ovdje je treće biće. Što je ova linga? I odakle je došla? Pokušajmo otkriti što je ovo. Ti preuzmi oblik labuda (hamsa) i idi gore. Ja ću preuzeti oblik vepra (varaha) i ići dolje. Pokušajmo pronaći krajeve ove linge.” S ovim prijedlogom Brahma se složio. On je postao bijeli labud te je uzletio prema gore. Vishnu je postao bijeli vepar i otišao je dolje. Oni su tragali za krajevima linge četiri tisuće godina, ali nisu ih mogli pronaći. Stoga su se oni vratili na mjesto sa kojeg su otišli u potragu da bi se onda počeli moliti.

Stotinu godina oni su se molili. Nakon što je stotinu godina prošlo, začuo se zvuk om i pred njima se pojavilo biće sa pet lica i deset ruku. Ovo je bio Mahadeva odn. Shiva. Vishnu je rekao: “Dobro je da smo se Brahma i ja borili. Naša borba je ta zbog koje si ti došao ovdje.” Shiva je odgovorio: “Nas troje smo svi dijelovi istog bića iz kojeg smo podijeljeni u tri dijela.

Brahma je stvoritelj, Vishnu je održavatelj i ja sam uništavatelj. Postoji i drugo biće po imenu Rudra koje će se roditi iz moga tijela, ali Rudra i ja zapravo smo jedno te isto. Neka Brahma sada započne stvaranje.” Shiva je tada iščezao, a Brahma i Vishnu odbacili su svoje oblike labuda i vepra. Kreacija Voda je bila svuda. U vodi, Vishnu je stvorio divovsko jaje (anda). On osobno u svom divovskom obliku ušao je u jaje. U međuvremenu, Brahma se počeo moliti. Snagom svoje meditacije on je stvorio pojedine mudrace (rishije). Kardama, Daksha i Marichi bili su neki od njih. Marichijev sin bio je Kashyapa. Daksha je imao šezdeset kćeri i trinaest među njima bile su udane za Kashyapu. Djeca Kashyape i tih kćeri postali su aditye (bogovi), daitye (demoni), danave (demoni), stabla, ptice, zmije, planine i gmizavci. Ovim je svijet bio nastanjen. Biće po imenu Rudra, koje nije bio nitko drugi do Shiva osobno, također se rodio od Brahme. Rudra je živio na Kailas planini. Dakshina kćer Sati bila je udana za Rudru. Ali Daksha i Rudra nisu se međusobno voljeli. Daksha je jednom sazvao yajnu (žrtvovanje) ali nije pozvao Rudru da prisustvuje na njoj. Iako i Sati nije bila pozvana, ona je otišla prisustvovati na ceremoniji. Ali Daksha ju je tako uvrijedio da je ona u znak prosvjeda žrtvovala svoj život. Ovo je tako naljutilo Rudru da je on posalo svoje sluge da unište žrtvovanje, prekinu ceremoniju, i ubiju sve bogove koji su došli prisustvovati na ceremoniji. To je bilo urađeno. Ali Rudra se kasnije umirio te je oživio mrtve bogove. Žrtvovanje je bilo dovršeno.
Sati osobno ponovno se rodila kao kćer Himalaya planine i njegove žene Menake. Ona je bila poznata kao Parvati i opet se udala za Rudru odn. Shivu.

Komentiraj