Skip to main content

• Kako napredujemo na putu preispitivanja – tko sam ja – duhovne discipline počinjemo vidjeti svijet unutrašnjim okom umjesto fizičkim okom koje može vidjeti samo ono što je vidljivo na površini.

Počinjemo uviđati značaj Svamijeve smjernice da SAI znači gledaj uvijek unutra (eng. igra riječi – See Always Inside). Tek tada „jedinstvo u različitosti“, „Ja sam u svima i svi su u meni.“, „Sve je JEDNO.“, i „sve što u svijetu postoji tek je permutacija i kombinacija energije i svijesti“ počinje imati smisla.
Postaje nam jasno da:
Čovjek koja me iritira je poput mene privremeni oblik Boga, no programirana drugačije za životnu dramu.
Neprijatelj kojeg sam ubio u bitci je poput mene privremeni oblik Boga, no programiran drugačije za životnu dramu.
Pas koji trči prema meni da bi me ugrizao je poput mene privremeni oblik Boga, jedino što je proizveden po drugačijem nacrtu od mene.
Virus od kojeg dobivam vrućicu je poput mene privremeni oblik Boga, jedino što je proizveden po drugačijem nacrtu od mene.
• Drvo koje cijepam je poput mene privremeni oblik Boga, jedino što je proizvedeno po drugačijem nacrtu od mene.
Kamen kojeg mrvim eksplozivom te sam taj eksploziv je poput mene privremeni oblik Boga, jedino što je proizveden po drugačijem nacrtu od mene.
• Ova planeta Zemlja je poput mene privremeni oblik Boga. Naš je Sunčev sustav već proživio polovinu svojeg života.
Bilo da se radi o ljubavi, istini ili o božanskosti, ne postoji dvojnost. Svi su ti pojmovi jedno. Samo kada ojačate duh jedinstva moći ćete shvatiti istinu. Ljubav nije nešto što se dobiva izvana. Ona izranja iznutra. Kada sa svima dijelite takvu ljubav, spoznat ćete istinu da su svi jedno.

Dobro je sjetiti se da je ljubav majka duhovnog znanja (jnana).

“Tko je učitelj? Učitelj nije učitelj nekoga predmeta nego onaj koji se spustio duboko u sadržaj predmeta. To je onaj tko je gospodar nad svojim osjetilima.
“Tko je gospodar?
Bog je jedini gospodar. Zašto? Jer je zagospodario svim osjetilima. Mi smo samo ‘misters’, Mr. ovaj ili Mr. onaj. Master (Gospodar) je Bog.  Nebo je Bog, zemlja je Bog i sva živa bića su Bog. On je prirođen svakome. Prisutan je u vašem dahu kao OM. Istražujući ovo božansko načelo, steći ćete istinsko znanje. To znanje ne možete steći čitajući knjige. Na svijetu ima puno takozvanih obrazovanih ljudi. Ali tko, zapravo, ima pravo znanje? Onaj tko je spoznao istinu koja glasi: “Ja nisam tijelo, Ja nisam um. Ja sam Bog, Ja sam sve”. Takva osoba ima pravo znanje, to je jñāni.

Nebo je Bog, zemlja je Bog i sva živa bića su Bog. On je prirođen svakome. Prisutan je u vašem dahu kao OM. Istražujući ovo božansko načelo, steći ćete istinsko znanje. To znanje ne možete steći čitajući knjige. Na svijetu ima puno takozvanih obrazovanih ljudi. Ali tko, zapravo, ima pravo znanje? Onaj tko je spoznao istinu koja glasi: “Ja nisam tijelo, Ja nisam um. Ja sam Bog, Ja sam sve”. Takva osoba ima pravo znanje, to je jñāni.

Kada istina i ispravnost idu ruku pod ruku, tada se pojavljuje ljubav. Ne postoji mir bez istine, ispravnosti i ljubavi. Kada bismo samo imali mir uma, bili bismo sretni u ovom svijetu i ne bismo imali nikakvih poteškoća. Mir je nešto što nije moguće kupiti ne tržnici. On ovisi o našem pristupu životu i načinu življenja. Zbog toga bismo trebali njegovati osjećaj jednote (eka bhāva). Ako razvijemo osjećaj jednote, tada se slobodno možemo kretati u svijetu bez osjećaja vezanosti za neku određenu osobu ili stvar.

Ovaj pojavni svijet velika je zbrka, kao što je plavetnilo neba iluzija. Mudri savjetuju bolje je da se duhu ne dopusti zadržavanje na njemu, već ga treba zanemariti. Niti oslobađanje od patnje, niti spoznaja čovjekove prave prirode nije moguća tako dugo dok se u čovjeku ne stvori uvjerenje da pojavni svijet nije zbiljski. To uvjerenje nastaje ustrajnim i studijem ovoga spisa i vježbom po uputama gurua. Tako se u čovjeku stvara čvrsto znanje da je objektivan svijet velika zbrka zbiljskog i nezbiljskog. Bez ustrajnog razlučivanja i spoznaje Jedne istine, u čovjeku se neće pojaviti istinsko znanje niti za milijune godina.

 

Mokša ili oslobođenje potpuno je uništenje svih vasana (uvjetovanja), bez ostatka. Vasane mogu biti čiste i nečiste. Nečista je uzrok rođenja; čista oslobađa od rađanja

Učitelj se postaje, Gospodar se rađa.

Komentiraj