Skip to main content

Što je po vašem mišljenju služenje?

Ovdje je riječ ne samo obavljati pomoć, služenje jer vam je to radni posao, ili ste u nekoj duhovnoj organizaciji koja ima u svom programu pomaganje drugima, već je ovdje riječ o osjećaju, suosjećanja i zajedništva sa svima poput sebe samog. Mislite li da je služenje pomaganje ljudima u nevolji. Ne, nije to tako jednostavno, i nije potpuno. Potpuno razumijevanje tog procesa, svjesnog procesa služiti druge, dolazi nakon pročišćenja našeg uma kad shvatimo jasan smisao sebe kao ljudsog bića. Naš se pravi izbor razumijevanja procesa služenja odnosi na način na koji se odnosimo prema događajima, i u kojoj provodimo akciju, služiti druge.. „sebe“.

Naše mogućnosti i unutarnje vrijednosti služenja su u načinu na koji prilagođavamo svoje stavove i uvećavamo svoje samo-razumijevanje. Jedino je to stvarno pod našim nadzorom. Svijet a time i situacija u kojoj služimo se ne pokorava našim željama. Što je onda služenje?? Kao svjesne osobe da li ste se upitali kad ste zadnji put pitali svog bližnjeg, svog susjeda ili člana uže zajednice, posla kako su???? Trebaju li pomoć??. Ili je za vas služenje dogovaranje koga i kada služiti, ili kad vam drugi kažu što treba odslužiti, molbom ili posjetnikom na papiru. Naravno i to je služenje, na jednom nivou, poput želja i mehaničkom razmišljanju „što drugi misle“, i tko sama ja?? No, postoji i jedan dublji smisao služenja na koji nam mudraci koroz svoja učenja univerzalnih vrijednosti stalno ukazuju.

Evo i pitanja; Gledate li na sve jednako?? poštujte li svakog kao utjelovljenja Božanske iskre, nudite li ljubav, razumijevanje i služenje predano (Bogu) svima?. Vidite li sve kao „žive ćelije“ u Božjem tijelu, u kome svaka od njih izvršava svoj pojedinačni zadatak da time podupre Njegovu volju.?

Ponekad se javlja želja za služenjem s motivom, zaboravljajući da suptilno želja može biti iz sebičnosti jer nije još osviješteno da su želje zapreke za čistoću misli i djela. Želje, kada se rađaju zbog sebičnih motiva ili neke potvrde ili kada ostanu neispunjene, vode daljim utjelovljivanjima na zemlji, kako bi se stišao njihov poriv. Želimo služiti čovječanstvu, a ne bližnjem svomu to je lukav oblik ega koji je sasvim jasan osobi koja ima razvijenu svjesnost, dok uopće nije jasan osobi koja nema razvijenu svjesnost. Osoba bez razvijene svjesnosti misli, « Kako je to divna osoba, on želi služiti..»
Duhovno budnija osoba zna razliku. Ako pokušamo služiti , bez da najprije razvijemo ove kvalitete, mi sebe stavljamo, a da toga nismo svjesni, na mjesto učitelja, jer guru sluzi čovječanstvu. Učenik sluzi guruu. Učitelj smanjuje ego kako bi pripremio učenika da sluzi čovječanstvu. Tada vas on upućuje da izvršite vašu dužnost. Jedini način kojim se može iskorijeniti svi oblici želja i neznanja jeste posvetiti sve aktivnosti Bogu, i obavljati ih u duhu bogosluženja, Njemu prepuštajući posljedice i ne vezujući se za njih. “Može li čovjek biti sretan jedući četiri obroka dnevno, ili vozeći , moderan auto, ili živući u velikoj kući? Ne! Sreća se sastoji od pomaganja drugima. Ona dolazi sa davanjem, ne sa uzimanjem i otimanjem.

Služenje čulima, sebičnim motivima čini čovjeka bestijalnim, životinjskim. Oni će ga odvući, uvaliti u prljavštinu i sramotu. Yogi je osoba koja je usredsredila svoj um na Božansko, ne na svjetovno, zemaljsko Čovječanstvo nema života bez opće svijesti. Već bi trebali svi znati da je opća svijest sveprisutna božanskost, da je to božanska ljubav. Ta opća svijest stoluje u srcu svakog muškarca i žene i osigurava život umu i tijelu. Opću svijest spoznaje i prihvaća svatko od nas putem naše savjesti. Kaže se: ‘Uvijek slijedite načela – budi dobar, čini dobro i gledaj ono što je dobro.

Neka vaš jezik govori samo istinu. Neka vaša djela budu na pomoć drugima. Svatko tko se upušta u služenje svijetu s tom misli na umu uvijek će biti sretan. Sreća proističe iz čistih misli, ma što drugi mislili, rekli, bili, vi budite čisti.. Svjestan aspekt vaše ličnosti postiže poniznost, istinoljubivost, ljubav, hrabrost, nevezanost i žudnju za služenjem. Njegujte izražavanje ovih osobina u vašem životu i prakticirajte ih kad god imate priliku. Urođeno bratstvo koje posvećuje ljudsku rasu razoreno je korovom zavisti koje raste u umu. Ovaj korov upropaštava čovjekov karakter. Ništa nije uzvišenije od služenja. Služenje ljudima je služenje Bogu.Svi su ljudi učinili svoje živote svetima samo kroz nesebično služenje. Služenje je važnije od bhajana i svih ostalih sãdhana. Služenje ljubav u akciji.

Duhovna vrijednost koju bi se trebalo razumijevanjem u primjeni shvatiti je da služiti jednako-isto svima na takav način, vidjeti sami sebe u drugima. Najvažnija i duhovna svrha je u tome da se čovjekov ego.

Komentiraj