Skip to main content

U zenu, u Japanu, kada učenik dođe kod Majstora, on donese svoju asuru. Odmota je pred Majstorom, sjedne i sluša ga; dolazi svakog dana, prati što govori, i asura tamo ostaje godinama. Zatim, kada primi poslednji blagoslov, on se pokloni Majstoru, zamota asuru, i napusti ga.
Asura je simbolična.

Kad god učenik zamota asuru, ostali znaju da je primio blagoslov. Sada je to poslednji oproštaj. Ah, sve su stvari na ovom svijetu beznačajne, one su samo sjeme tuge. Mala učenja vode te u djela, treba se osloniti samo na velika učenja.

Znanje o čistoj svijesti je Veliko Učenje. Male tehnike ti govore što da radiš, a što ne. Daju ti ‘Deset zapovjesti’. ‘Učini ovo, a ne čini ono’ – to su mala učenja.

Veliko Učenje ti ne daje nikakve zapovjedi. Njega se ne tiče to što ti radiš. Ono je usmjereno ka onome što ti jesi – prema tvom biću, tvom centru, tvojoj svjesnosti, jedino je to važno. Ah, sve su stvari na ovom svijetu beznačajne,one su samo sjeme tuge. Mala učenja vode te u djela -treba se osloniti samo na velika učenja. Veliko Učenje je: bivanje u cijelini. Ti već jesi to što trebaš biti, ostvari to. Ti već jesi cilj, budi toga svijestan.

Ovog trenutka tvoja sudbina se može ispuniti. Što čekaš?

Ne vjeruj u postepene korake – skoči, budi hrabar. Veliko Učenje je predaja, predaja sopstvene kontrole i dopuštanje Cijelini da te uzme kad god to ona poželi. Ne plivaj protiv struje.
Prepusti se rijeci, postani rijeka -jer rijeka već teče ka moru. Ovo je Veliko Učenje. Širi se iz centra prema periferiji. Ona ne treba iči od periferije prema centru. Veliko Učenje je:sklad Ti već jesi to što treba biti, ostvari to. Ti već jesi cilj, budi toga svijestan.

Ovog trenutka tvoja sudbina može se ispuniti. Što čekaš?

Komentiraj