Skip to main content

Kako nastaje tvar?

U doba znanosti i tehnologije ljudi bi trebali razumijeti unutrašnje značenje koncepta kombinacije muškog i ženskog principa (ardhanarešvara) u Bogu (Išvara). Svaki predmet sastavljen je od atoma (anoo), a u svakom atomu nalaze se proton i elektron.

Elektron se u asanskrtu opisuje kao lijeva strana atoma – vebhaga, a proton kao desna strana – dhanabhaga. Lijeva strana predstavlja žensko počelo, a desna strana atoma muško počelo. Kad se njih dvoje nađu zajedno, nastaja tvarna osnovica svake stvari. Ovaj postupak sjedinjenja predstavljen je konceptom-ardhanarešvara–sjedinjenje muškog i ženskog aspekta. Ardhanarešvara znači pola žensko i pola muško. Elektron predstavlja ženski aspekt, a proton muški.

Atom nastaje kada se ovo dvoje udruže. Svaka stvar u svemiru sastoji se od atoma. Stoga su pređi smatrali čitav svemir utjelovljenjem ardhanarešvara počela. Vodeći znanstvenici postaju svjesni ove snage koja je izvor vidljivog svemira. Einstein je bio daleko ispred svih kada je rekao da „indijska duhovnost počinje tamo gdje znanost završava.“ i „Bog se ne kocka sa svemirom.“ No tek je njegov mlađi kolega, znanstvenik profesor David Bohm, dao konceptualnu razvidnost ovom znanstvenom pogledu. U svojoj temeljnoj knjizi „Cjelina i urođeni red“ u kojoj govori o „sveobuhvatnosti postojanja koja u nedjeljivu cjelinu obuhvaća i tvar i svijest“ rekao je slijedeće:

Prazan prostor sadrži golemu podlogu kranje visoke energije (energija nulte točke čija je valna duljina otprilike 10-32 cm) pri čemu je tvar kakvu poznajemo malen ‘kvantiziran’ valu sličan podražaj na vrhu ove podloge, više slična mreškanju na golemu moru. Jedan kubični centimetar ove energije nulte točke uvelike nadmašuje čitavu energiju sve materije u poznatom svemiru. Pokušajte razumijeti sam svemir.

 

Što je svemir (višva)? Što je to višva svarupa – utjelovljenje (ili pravi oblik) svemira (višva)?

Svemir je izgrađen od galaksija, bezbrojnih sazvježđa, zvijezda, sunca i mjeseca. Praznina ( koja je unutar svemira) – poznata je kao višva svarupa. Ovdje, u ovoj praznini, razbacane su galaksije i sazvježđa. Nakon obimna istraživanja čovjek je otkrio mnogo toga o tvari i energiji.

Nema ništa poput materije u ovom svemiru. Sve je privremeni oblik energije te je natopljeno njome. U jednom slučaju ova energija se pretvara u tvar. U drugom slučaju ponovno se pretvara u energiju. Ova energija razara prethodnu tvar. Stvara novu tvar. To se naziva nuklearni proces.

Ono što osjetilima ćutimo kao prazan prostor u stvarnosti je punina (svemir), koja je polje postojanja svega uključujući i nas same. Stvari koje spoznajemo osjetilima su izvedeni oblici, a njihovo se pravo značenje može vidjeti tek kada uzmemo u obzir puninu (svemir) u kojoj su stvorene, u kojoj su održavane i u kojoj konačno moraju iščeznuti.

Univerzum sadrži bezbrojne oblike ali oni su svi samo aspekti jedne realnosti. Sve stvari i ljudska bića također su samo različiti izrazi funkcije ljubavi.
Ljubav je animirajući izvor ovog svemira.

Sai

Komentiraj