Skip to main content

Vanja: Događa mi se u društvu, razgovaramo o Bogu, Sebstvu. Tražimo u obostranim pitanjima teorije i odgovorima, tko smo mi? i nekako se onda najedanput stvori neki jaz i odemo u maštu.

Girija: Tko prepoznaje teorije? To si ti. Nađi svoje Sebstvo, to je kraj svih fantazija uma. Samoispitivanjem, kontemplacijom doći ćete do točke na kojoj opažate da je Ja to koje čini da tijelo vidi, trči, hoda, jede. Ja tada zna to Ja. Kad znamo osnovu, sve ostalo će biti spoznato. Sve stvoreno ima kraj ili uništenje, a ono što postoji ne može se opaziti, jer postoji zauvijek. Što je to što se rodilo? Koga nazivate čovjekom? Kako postojite i tko ste sada?

Vanja: Kao tražimo princip, neki ključ za lakše prepoznavanje onog bitnog što nas zanima a da vidimo krajnju istinu, Atman..

Girija: Važno je znati princip vječne i nepromijenjene istine. Bog postoji u liku principa atmana. Kako čovjek može vidjeti atmana? Atman nema lika. Kako čovjek može vidjeti ono što je bezoblično? Blaženstvo je oblik atmana.

Vanja: Nikako da jednu definiciju o svijesti i egu dobro razumijem i prepoznam u svakom trenu i u drugim duhovnim učenjima. Nađem se da izgubim ono što sam mislila da znam kao usvojeno znanje. Pomiješam smisao tko sam ja i smisao ega. Um mi se odmah uskomeša.

Girija: Po definiciji, ego je onaj dio svijesti koji se poistovjećuje sa tijelom. Ego je u stvari prva i početna misao: „Ja sam ovo tijelo“, iza koje se nižu u neprekidnoj koloni vojske i čete kako pozitivnih tako i negativnih misli. Misli su te koje nam robe mir uma i stvaraju sve vrste nemira, briga i problema. Mir uma se postiže u nedopuštanju svim tim kolonama besmislenih, beznačajnih, efemernih i ispraznih misli da slobodno skakuću po pozornici našeg svjesnog uma. Kako smo već rekli Ako ego kao takav u stvari i ne postoji, što onda to u nama postoji a zove se JA? Znači, dolazimo do same srži problema….Tko sam ja ustvari—ja?

Vanja: Znam da treba sebe osvijestiti, da se moram potruditi biti disciplinirana, nevezana kad težim oslobođenju. A težim tome, ka najvišoj istini.

Girija: Pripazi da se ne identificiraš s nekom praksom, to zna zarobiti jasnu svijest, koja ti se nanovo veže za um odnosno za neku novu igru ili sistem prakse.Prvo nauči što je oslobođenje i da to nije um kategorija. Zatim spoznaj tko je to tko se želi osloboditi? Duhovnost je isto kao bilo koja riječ ili smisao metode, sve su to zamišljaji. Da li si spoznala tko misli? Preispitala tko namjerava nešto? Tko želi činiti nešto? Tko zna? Da li si ti to ili nisi? Kad dođeš u izvor, srž toga nestat će sve lažno i sve zamisli. Osvijestit ćeš se kad tebe nestane, jer svijest je sama po sebi samo svijest.. Zato su to dvoje, vezanost i oslobođenje, stvoreni mayom i ne postoje u atmanu. Kako može išta biti svojstvo najviše istine koja je, poput prostora (akaša), nedjeljiva, nedjelatna, mirna, bezgranična i bez dvojstva?
(pitanje 07/3/2007)


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj