Skip to main content

Kristijan: Nastojim i kroz meditaciju i svijenim bivanjem  ovladati umom i ono najbitnije  ne slijediti misli. Stvarno i svjesno prihvaćam da sam božanski, da sam duh, ali  zašto ne uspijevam. Vidim da u svakodnevnom životu ne osjetim budnost i njegovo očitovanje, koje sam  imao u nekim kratkim intervalima. Često me ponese prosuđivanje i onda  sudim svemu. Ne znam jesam se dobro izrazio . Kad se kasnije prepitam vidim da sam i dalje u modusu um mehanike.

Girija:  Suditi o bilo čemu je, besmisleno, jer ono ne postoje izvan nas samih. I tu se onda trebamo dublje  analizirati  i potruditi  biti svjesniji svojih misli, postupaka i akcija. Um mehanika te slabi. Inače opetovano  bavljenje iluzijama slabi ljudski um. Misao je stvarna akcija, i vrlo zarazna, a govor i akcija uvijek prate misli. Pokušaj nekom sadhanom umiriti um.  Za početak jednu misao što duže zadrži u umu.

 

Kristijan: Sa čime, kako da zadobijem  snagu za bistrije viđenje sebe, i da prestanem vidjeti mnogostrukost univerzuma. Znam da su misli razlog  tome.

Girija: Preuzmi svu odgovornost na svoja  leđa i znaj da si kreator svog vlastitog viđenja sebe i postojanja. Misao je veoma važna stvar, jer “ono o čemu mislimo, to postajemo”. Cjelokupna snaga i pomoć koju želiš, nalazi se unutar tebe samog. Zato pažljivo promatraj um. On po prirodi luta nasumice. Imaj dosljedne misli o jednoj temi ili misli iste vrste bez uplitanja svih drugih misli, to je samo po sebi već  veliko postignuće, veliki korak naprijed u kontroli misli. Nemoj se obeshrabriti.

 

Kristijan;  Pokušat ću, da, jasno mi je da sam osobno stvaralac svega što doživljavam, ali stalno taj um me preuzima.

Girija: Često ponavljam da je prva lekcija vrlo važna a to je dobro razumjeti prirodu  uma, koja je kao abeceda kojom možemo nešto čitati. Da bi se bilo koja spoznaja postigla na svjesnoj razini potrebno je određeno sredstvo. Takvo sredstvo nama je um. Ali, to je neinteligentna supstanca. Postaje inteligentna samo kroz svjetlo Čiste svijesti ( Atmana)  što se nalazi iza. Stoga je sigurno da kroz um nećeš biti sposoban upoznati Atmana, suštinu inteligencije. Moraš ići iza uma. Stvarna činjenica je da se tamo nalazi stanje iza svjesne razine, gdje nema dualnosti, znanog, znanja i sredstva znanja, itd. Kada je um stopljen, to je stanje spoznajno. Jezik ne može izraziti to stanje. Što god postoji je jedno. Ne može postojati mnoštvo. To je ono što vidi znanost i znanje. Neznanje vidi mnogostrukost.

Kristijan:Čitam u majlovima o polemiziranju , dobro i lose, i često neki  citiraju  kao životni moto; vidi dobro, slušaj dobro i čini dobro. I sad pitam kako se to  može još objasniti, jel to sadhana ?

Girija: I to može biti korisna sadhana naročito za one (umove)  koji inače imaju tendencije često prosuđivati da je nešto loše, doživljavaju puno toga u svijetu lošim, ne uvažavajući zakon akcije reakcije, karme i  najvažnije načelo energetskoga slijeda stvari, da je sve s razlogom tako. Njima se savjetuje da radije sve vide dobro, čuju dobro i čine dobro. Navika takvog uma, (karaktera) da često sudi  je prepreka za jasno viđenje stvari kakve i zašto su takve kakve jesu.  Treba  ostvariti  „dobro“.

 

Kristijan: A što je ili kako naučiti to “dobro”?

Girija: Dobro se ne može naučiti. Dobro je najdublje unutar duše. Dobro je priroda duše. Dobro je akcija najčistije svijesti. Dobro je povezivanje s vlastitom prirodom.


Kristijan
: Jasno, trebam promijeniti sebe, pročistiti um i vidjeti sve dobro,  a ne loše, i iskorijeniti niže  impulse.!

Girija:  Niži impulsi pripadaju fizičkom tijelu i mentalnom planu. Bit je vidjeti svijet, ni dobar ni loš. Kako možeš vidjeti  nešto loše ako se to ne nalazi u tebi? Ili vidjeti zločestog čovjeka ako se to ne nalazi u tvom srcu? Ako si ti dobar onda nema ništa da je loše. Na taj način će univerzum biti promijenjen. Promjena je uvijek subjektivna . Objektivizacija je samo blijedo oponašanje onog što vidimo u sebi. Netko je to dobro rekao ovim primjerom; „ Ne možemo pokoriti cjelokupnu objektivnu okolinu. Mala riba želi odletjeti od svojih neprijatelja u vodi. Kako to čini? Razvijajući krila i postajući ptica. Riba nije promijenila vodu ili zrak; promjena je u njoj“.

 

Kristijan: Koje znanje treba postići?

Girija: Ono koje te vodi  iskustvu  sebe. Znanje koje ostvaruje jedno.. Teorijsko znanje ne rastapa pojavu svijeta. Čitav je univerzum demonstriran u jednom.  Imamo, dakle, sve te različitosti i vidimo ih – ono što nazivamo pet elemenata . Meditacija sve raščlanjuje u krajnju stvarnost – duh.  Znanje o sebi je konačan put do tog iskustva. To nikako nije iskustvo tijela. To nije iskustvo uma. U tom stanju nemaš iskustvo ničega što je materijalno. Ono je u formi zvuka ili u formi transcendentalnog osjećanja, ili je u formi praznine, ili u formi univerzalnog iskustva.  Sve je suštinski jedno.

 

Kristijan: Što je duša?

Girija: Duša je ono što jest.

 

Kristijan: Još jedno pitanje  o  informacijama na netu i medijima o onom dolazećem periodu  da ćemo biti 3 dana u mraku? Što da radimo?

Girija: Pa dan nije u mraku… kako onda može biti  mrak. Svijetlo je uvijek sa tobom. Tama je izvjesno odsustvo. Ništa se ne može učiniti s njim direktno. Ako moraš učiniti nešto, moraš učiniti nešto sa svjetlom, ne s tamom.

 

Kristijan:Kad ću se ja prosvjetliti?
Girija:Kad se oslobodiš Kristijana

Join the discussion 2 komentara

  • nhnh napisao:

    Smatram da će se netko prosvjetliti kad spozna Isusa i prihvati njegov križ širina i slatkorječivost drugih nauka samo su prevara da ljudi ne čine ono što trebaju nose svoj križ.

  • Girija napisao:

    Učenja koja su prenosili Isus i Bogom-ostvareni su ista. Kako biste ih usvojili potrebno je da otklonite vaš ego kao pojedinca.To je simbolika koja leži u križu. Ego uvijek sudi i vidi sve kao prevaru.
    Sposobnost „de-umizacije“, odnosno rastvaranja ega – koje je korijen svih mentalnih aktivnosti – je alkemija koja transmutira čovjeka u njegovo Božansko stanje. To je značenje uskrsnuća. To je također značenje Križa: rezanje „I“ (JA) poprijeko. Bez križa, smrti ego-svjesnosti, nema uskrsnuća. U tome leži sama srž Kršćanstva i uistinu svih religija.

Komentiraj