Skip to main content

Kao što se dijamant može rezati samo s dijamantom isto tako um se može pobijediti jedino umom. Niži instinktivni um treba pobijediti višim, čistim sattvic-im umom”

Nisam imao želju postati svjetski poznat po nekoj velikoj turneji ili po senzacionalnim predavanjima na daskama. Nikad nisam pokušao biti nečiji guru. Čak sam se i pred magarcima i drugim životinjama mentalno ponizio. Mojim učenicima i obožavateljima prvo učinim namaskaru.

Gledam (gledajte) suštinu iza svih imena i oblika. To je stvarna Vedanta u svakodnevnom životu. Nikad nisam mislio otvoriti ashram. Od 1930 su k meni po vodstvo dolazili mnogi gorljivi studenti sa strastvenom željom da posvete svoje živote traženju duhovnog puta. Ja sam također imao goruću želju da služim svijetu. Kada je mnoštvo studenata i obožavatelja došlo k meni tražeći duhovno, vodstvo ja sam. kako bi im pomogao i učinio ih korisnima svijetu, oformio neka područja. djelovanja za njihov razvoj i za javno dobro, te ih jako poticao u učenju i u sadanama.

Vrijeme edukacije je različito, ovisno o napredovanju i razini učenika. Oni zaboravljaju svoje tijelo i okolinu. Oni uvježbavaju svoj um da automatski vide skrivenu suštinu iza svih imena i oblika. Oni teze održati stabilno stanje uma u svim životnim uvjetima, ugodnim i neugodnim. Vjerojatno najteža lekcija za naučiti je ne biti vezan za rezultate svojih djelovanja Budi lojalan svom guruu. Budi u potpunosti uvjeren u svoje obožavanje gurua a ipak prigrli sve druge raširenih ruku. Zaboravi isključivost i ponašaj se prijateljski prema svima.

Pokušaj pronaći dobro u svemu. Ljubav prema guruu će izazvati u tebi ljubav prema cijelom univerzumu jer ga moraš vidjeti u svemu.

Odnoseći se prema njemu kao da se svugdje prikazuje, služi svim stvorenjima intenzivnom ljubavlju.

Najbolji način na koji možeš izraziti svoje stvarno obožavanje je da zaista slijediš guruov primjer. Živi sljedeći put koji je on zacrtao. Neka ti on bude ideal. Nastoj sebe izgraditi prema tom modelu. To će biti najuspješnije štovanje tvog gurua i njemu najdraži dar.

Swami Sivananda

Komentiraj