Skip to main content

Poput dudovog svilca koji prede svoju kukuljicu u kojoj boravi, čovjek prede, stvara iz svog uma zatvor u kojem je u zamci. No, postoji način kako može pobjeći, a kojeg podučava duhovni učitelj – guru, ili kojeg vam otkriva Bog unutar vas.

Odaberite duhovnu praksu koja će vam donijeti olakšanje. Odrecite se uloga klauna koje ste tako dugo igrali. Preuzmite ulogu heroja, a ne ulogu ničega1! Zaboravite prošlost, ne brinite o mogućim pogreškama ili razočaranjima. Odlučite i učinite Da bi preletio prostrane oceane čovjek mora nabaviti kartu za avion.

Da bi putovao rijekom uzburkanom valovima, čovjek treba rezervirati mjesto u čvrstom čamcu. Da bi ostvario duhovno oslobođenje, čovjek mora održati tijelo snažnim i izdržljivim. Kroz iskustvo imena i oblika, koje nam dopušta tjelesna građa, postepeno učimo da naš istinski identitet prebiva u univerzalnom Apsolutu.

Bez iskušenja zemaljskog života ne možemo nadvladati pogrešno poistovjećivanje koje nas veže uz zemaljske veze. Kroz mnoga rođenja i smrti mi polako postajemo svjesni da smo unutarnji svjedok, ātman. Ta svjesnost prebiva u nama, čekajući da je otkrijemo. Samo kroz život na zemlji možemo odbaciti želju za vanjskim stvarima i otvoriti svoje oči prema istini.

Prema tome, ljudski oblik nam pruža dragocjenu priliku, jer nam nudi jedini način postizanja duhovne slobode. Tijelo mora biti održavano u dobroj kondiciji jer, jedino kroz ljudsko utjelovljenje čovjek može spoznati Boga. Kad kupujete voće na tržnici, prednost dajete plodovima koji su čvrstog i svježeg izgleda. Miris zrelog manga ili sjaj svježe jabuke, govori nam o slatkoći voća. Izgled voća nam odražava njegovu životnu snagu i hranjivost.

Naš osobni fizički izgled također odaje da li mi živimo ili ne na zdrav način. Prikladna hrana i aktivnost rezultiraju jakim tijelom obdarenim žarom zdravlja. Ta fizička krepost nam pomaže u našem uzdizanju po duhovnoj planini. Ona nam daje izdržljivost i energiju za uspinjanje. Obdaruje nas pouzdanjem u naše vlastite sposobnosti za suočavanje s izazovima na koja nailazimo.
Zdrav um osigurava zdravo tijelo; zdravo tijelo osigurava zdrav um. Oni su ovisni jedan o drugom. Zdravlje je prijeko potrebno za sreću; isto tako, sreća ili sposobnost čovjeka da bude sretan, ma što da se dogodi, prijeko je potrebno za fizičko zdravlje.

Čovjek je zaslijepljen materijalnim svijetom i vjeruje da je taj svijet stvaran, značajan i vrijedan truda. Mrena na očima raste i smanjuje njihovu učinkovitost,. Mrena je neprijatelj oka. Mrena unutarnjeg oka, neznanje, zasljepljuje intelekt i tako smanjuje njegovu učinkovitost. Tako niste u mogućnosti vidjeti Božanskost koja je vaša prava priroda.

Pogrešno vas navodi na misao da ste čovjek – mānava, a zapravo ste Bog – mādhava…

Komentiraj