Skip to main content
Avadhut se spominje u 11. knjizi Shrimad Bhagavata (koja se pripisuje Vyasi, napisana u pjesničkom stilu. . . . Sljedeće je izvod iz te knjige:
Pozdrav tebi, Mudrače, Ljubazno nam kaži koji guru ti je dao to veliko znanje koje te je učinilo savršenim u mudrosti, punim mira, i posvećenom dobrobiti svih živih bića”.

Avadhut je odgovorio: “Vlastito Sebstvo (Jastvo) jeste glavni Guru. Spoznajom Sebstva (u) saobraćanju dobiva se veliko blaženstvo”. Avadhut nije učio od nekog posebnog izvora, već od mnogih učitelja, ili gurua. On je nabrojio njih dvadeset i četiri, uključujući vodu, Zemlju, vjetar, prostor, mjesec, sunce, more i izrađivača strijela.
1. Od vode on je naučio čistoću i okus bez okusa. On je rekao: “Kao što je voda slatka i čista takav je i Atman (božansko Sebstvo). Čovjek      mora manifestirati slatkoću i čistoću u svome ponašanju. Ja sam zato uzeo vodu kao jednog od moga Gurua”.
2. “Strpljivost, opraštanje, podržavanje drugih bez očekivanja zahval-nosti ovo sam naučio od moga Gurua, Zemlje”.
3. “Vjetar svugdje puše, iznad cvijeća, pustinja, močvara, palača i zatvora, bez da prianja za bilo koje od njih, bez sklonosti i odbojnosti.   Tako, ja, Avadhut, idem svugdje, šireći moje blagoslove mira, bez da prianjam za bilo koga. Moj Guru, vjetar, me je naučio ovu          lekciju”.
4. “U sve-prožimajućem prostoru postoje oblaci, zvijezde, planete, pješčane-oluje, i tako dalje, ali to nije dotaknuto bilo čime od toga. Tako je i Atman, koji, prožimajući sva tijela ljudi i životinja, svetaca, mudraca, kraljeva, luđaka, griješni-ka i prosjaka, nije zaprljan ni jednim od njih. Tako ja osjećam, nakon što sam naučio ovu lekciju od prostora, moga Gurua”.
5. “Isto kao što je mjesec savršen, usprkos svome rastu i opadanju, koje u njemu ne postoji, tako je i Atman uvijek savršen, usprkos njegovoj prividnosti nesavršenstva. Ovo je ono što me je poučio mjesec, moj Guru”.
6. “Kao što sunce kroz svoje zrake upija vodu sa zemlje, samo da bi je vratio nazad u hladnom i čistom obliku, tako treba i Mahatma da uzima stvari svijeta, ne za svoju vlastitu svrhu, već da bi to dao nazad u bogatijem i boljem obliku. Ovo je što me je moj Guru, sunce, poučio”.
7. “Iako tisuće rijeka sebe prazni u more, ipak ono ostaje u svojim gra-nicama; tako ostaje neuznemiren um poznavaoca Boga, iako predmeti svih vrsta sebe sipaju u to. Tako, me je more, moj Učitelj, upućivao”.
8. “Od izrađivača-strijela ja sam naučio vrijednost koncentracije. U jednom gradu živio je izrađivač-strijela, koji je posvetio svoju cijelu pažnju svojoj profesiji. Jednom je on izrađivao vrh strijele, kada su kralj i njegova pratnja prošli ulicom. On je tako bio usredotočen na svoj rad da nije opazio kraljev prolazak, i kada su ga pitali kako mu se svidjela muzika iz pratnje on je rekao: “Koja pratnja? Što je prošlo?” Tako se mi moramo koncentrirati na Istinu da nas vanjski objekt ili događaj ne uznemiravaju”.

Učenje Rishija (Mudraca) Dattatre-ye su slična učenjima Vasishthe. . . postoje i mnoge druge paramahanse. . . i yogiji koji slijede put duhovne samoće. .

Komentiraj