Skip to main content

Tatjana: Dragi oboje! Dobivam puno lijepih mailova od vas, ali u jednom se ne snalazim sasvim. Radi se o prijedlogu za kruzok o Isusovim rijecima. Stoji recenica – Ali ta je mogucnost u DVOJNIM religijama potpuno izgubljena. Mozete li mi objasniti pojam DVOJNE RELIGIJE? I dalje ide rečenica koju ne razumijem: ONO je isprelo najrazličitije teorije oko svega toga. Na sto se odnosi ONO i oko čega su se isprele teorije? Oprostite sto vas gnjavim, ali tekst je previse lijep da se ne iskoristi, a koristiti ga ne mogu, ako mi nije jasan. Unaprijed hvala na trudu!
Tatjana: Radi se o tekstu, Isus je rekao”Dat ću vam ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo ni ruka dodirnula, i ono što se još ni uzdiglo nije u srcu čovjekovom”.

Girija: Ovo je taj dio te teme; Isus kaže:”I dat ću vam ono što se još ni uzdiglo nije u srcu čovjekovom”. – ono što je iznad, daleko iznad, duboko iza.

To ne samo da se ne može vidjeti, dotaknutii, čuti – to čak ne može ni da se osjeti! Na ovom mjestu Isus nadilazi čak i one mistike koji su doprli do srca. Isus kaže: “Dat ću vam ono što se još ni uzdiglo nije u srcu čovjekovom”, ono što nijedna teologija ne može dotad, ni logika, ni ljubav – ono pred čim su nijemi i analiza i pjesma. To je ono što se, zaista, još uvijek nije uzdiglo u srcu čovjekovom. To je najdublja mogućnost – a Isus je otvara. Ali, ta je mogućnost u dvojnim religijama potpuno izgubljena. Ono je isprelo najrazličitije teorije oko svega toga. A Isusa su promašili i teolozi i mistici… On nije upućen ni na glavu ni na srce. U suštini, Isus ni na što nije usmjeren. On jasno i glasno kaže da odbacite sva usmjerenja, odbacite sve što je vanjsko i stignite od onog najdubljeg jezgra, do onog što jeste, do srži bića, gdje samo postojanje postoji. A vi do toga možete stići, i ako stignete, tad vam je svaka tajna dana, sva su vam vrata širom otvorena.

Divno da si pitala, to bi trebali svi u svemu proraditi, sto se može na više načina “vidjeti”, jer upravo produbljivanje smisla, nekih tema je važno radi širine “uvida”. Kao i većina mudraca pa i Vedski aforizmi u malo riječi zna biti puno rečeno, a parabole i metafore cesto znaju biti nerazumljive, kao i terminologija.
Ove Isusove rečenice su kao i svi mudri aforizmi ili sutre, (mogu se tumačiti) na tri razine ljudske misli, dvojne, parcijalna-nedvojnost i nedvojnost. Napredni sadake bi trebali sve sagledavati sa najvise razine znaci nedvojne. U tom smislu je i ovdje rečeno.
Dvojne religije su (inače večine, zastupljene oko 80% u svijetu, i kršćanstvo, i muhamedanstvo i ostale ) su sve u kojima je Bog i pojam Boga odvojen, sve u čemu su okviri iz kojih se objašnjava u parovima suprotnosti (ja i ti, ono ovo, tamo ovdje, lose-dobro, bog je negdje tamo, ne u tebi itd.). U dvojnim religijama ili drugim riječima ljudskoj svijesti u kojoj je pojam tijela, ega uma poistovjećeno s sebstvom. Gdje je sve što fizičke oči vide stvarno. Tu se ne može „vidjeti“, „razumjeti“ atmički principi, ili smisao sebstva, boga , onog Što mi jesmo. Po tim autoritetima (okvirima, gledištima) koji su ovdje zastupljeni Zbog toga, tih okvira u dvojnim religijama tumačenje atmičkog principa (svijest koja je sve ) , ili najvišeg nivoa uvida nije moguće, ili drugim riječima sva tumačenja koja postoje po bilo kojem pitanju učenja Isusa i mudraca su tumačena na ta tri nivoa ljudske svijesti. Na to se ovdje misli tim riječima. Gdje i kad god postoje različita tumačenja ono vrhovno jedno izmiče „ vidjeti-vidja“.
Znači svjesno shvatiti ono na što sve mudrosti ukazuju, vode, uče, smjeraju, ono „iza“ čula, uma, tijela svijeta, kad si samotan. To znaći kad postigneš sebe-svijest, a u stanju si svijesti stvarnog sebe, nevezano za vidljivo, za um, za mayu. Tada TO “vidiš”, TO jesi , kad si budan-samotan, na to ukazuje ova tema-sutra.


Ostali članci u kategoriji: “Pitanja i Odgovori”

[showposts category=”7″ num=”99″]

Komentiraj