Skip to main content

Čovjek je zaslijepljen materijalnim svijetom i vjeruje da je taj svijet stvaran, značajan i vrijedan truda. Mrena na očima raste i smanjuje njihovu učinkovitost. Mrena je neprijatelj oka. Mrena unutarnjeg oka, neznanje, zasljepljuje intelekt i tako smanjuje njegovu učinkovitost. Tako niste u mogućnosti vidjeti Božanskost koja je vaša prava priroda. Pogrešno vas navodi na misao da ste čovjek – mānava, a zapravo ste Bog – mādhava

Neka vas uvijek prožima ljubav! Nemojte koristiti loše riječi protiv nikoga jer riječi ranjavaju opasnije od strijela. Govorite nježno i slatko, suosjećajte s patnjama i gubicima drugih. Pokušajte učiniti najbolje primjenjujući melem utješnih riječi i pravodobne pomoći. Ne uništavajte ničiju vjeru u vrlinu i božanskost. Ohrabrujte druge u toj vjeri, pokazujući vlastitim životom da je vrlina nagrada sâma po sebi, da božanskost sve prožima i da je svemoćna.

«WHAT DO YOU WANT?»

Iskustvo za vrijeme intervjua, Sai Baba se obraća pitanjem izgovorenim sa određenim oduševljenjem: “Whot do you want?” Što želiš?

To je pitanje kojim si počašćen, no koje istovremeno ima svu težinu božanske opomene. To je ustvari prilika, tvoja velika prilika, koja se možda nikad više neće ponoviti, kad možeš od Boga zatražiti sve “Što želiš?” moraš dobro znati sve posljedice onoga što tražiš: to je mač sa dvije oštrice.

Neka je žena pred mnogo godina na to pitanje odgovorila: «Swami, nikad nisam imala onoliko novaca koliko sam željela. Molim te daj mi bogatstvo!» Žena je, po povratku u domovinu dobila ogromnu svotu novaca. No njenu su radost ubrzo pomutile mnogobrojne nesreće koje su joj se dogodile. Tako joj nije preostalo drugo do da se po povratku Učitelju baci pred Njegove noge i prizna veliku pouku koju je dobila.

Druga je žena Svamija molila za Njegovu milost.
A On joj odgovori protupitanjem:

«Znaš li što tražiš? Znaš li što znači imati Moju milost» Žena je ostala bez riječi, a Swami je nastavio;
«Moja milost podrazumijeva tri važna koraka u životu;

Prvi se sastoji u tome da te napusti sva tvoja rodbina..
Drugi u gubitku novca i propasti poslova;
Treći je uvjet gubitak ugleda i naklonosti okoline.

Želiš li dakle još uvijek Moju milost?»

Sai

Komentiraj