Skip to main content
Mantra, „seks, moć, novac“ napada našu svijest iz svih smjerova. To je neutaživi apetit čije je dijete očaj. Ta maya mora biti uništena… pretvorena u pepeo. Zašto? Jer da bi se nova uzdignula, stara kultura mora biti očišćena. Iz pepela se rađa Fenix. Novo doba je na dohvat ruke; ono u kojem će vanjski, privremeni svijet biti zamijenjen svijetom introspekcije. Što to u sebi nalazimo? Tu nema zemalja, granica, sustava kasti, spolova, bolesti; samo Jedno.

To globalno otkriće introspekcije će u Zlatnome dobu dovesti do dugo obećane samospoznaje. A tko će vladati nad tim Zlatnim periodom? Je li bi to mogao biti posljednji od trostruke Sai inkarnacije, Bhagavan Sri Prema Sai Baba? To je uistinu najljepše vrijeme za biti inkarniran na ovome planetu.
Milioni su se tisućama godina molili da dođe takvo vrijeme i sada se zlatna vrata otvaraju. Jeste li spremni? Kaže se da je najmračniji sat obično pred svitanje. Ne uzbuđujte se. Bog je u Svom Nebu; sve je u redu sa svijetom, baš onako kako treba biti. Nisam ni sanjao da ću biti ovdje u to povoljno vrijeme. To je tako uzbudljivo. Sada moramo Sai Babu pitati jedino pitanje koje Mu možemo postaviti:
„Gospode, što mogu za Tebe učiniti?“
Mi moramo biti svjetionici u moru tame i pomoći Mu da pokrene tu novu eru svijesti o „sadašnjem“, ili kako On kaže:
Ovo nije sadašnjost (present), ovo je sveprisutnost (omnipresent)“

Hoćete li u strahu pobjeći, sakriti se i zaštiti svoj komadić zemlje (JA) ili ćete se konačno uskladiti sa kolektivnim „MI“? Ne brinite, vaša će koljena u konačnici dotaći zemlju i vi ćete znati, bez sumnje, da je Sve Jedno. 

Svami je Zen učitelj.
Ako ste posjetili Prasanthi onda ste doživjeli iskustvo fenomena boravka u Božanskoj prisutnosti. On u svakome iz dobroga izvlači najgore i najbolje iz lošeg. To je Njegov posao. Kako vas On može promijeniti ako iz vas ne izvuče ono što mora biti promijenjeno, da bi vi sami mogli to prepoznati i promijeniti? On želi da pred Njegova stopala položite svoje strahove, ljutnju, mržnju, predrasude, itd. On vas mijenja na bolje, ali samo ako vi to tražite. On se neće uplitati u vašu slobodnu volju. Ako učinite jedan korak prema Njemu, On čini stotinu prema vama. To je fenomen rada Učitelja.
Sa Sai Babom sam se susreo 1974. godine. Bilo mi je 26 godina i bio sam malo temperamentniji nego danas. Nekoliko mjeseci nakon našeg prvog susreta bio sam na zabavi u Hollywood-u, Kaliforniji. Pio sam i drogirao se, što sam u isto vrijeme i volio činiti. Počelo mi se lagano vrtiti i pomislio sam kako je vrijeme da krenem kući. Sjeo sam u „Porsche Targa“ sportski auto i pojurio prema kući, zaspao za volanom pri 80 milja na sat u duplom zavoju, te izletio sa ceste kroz zaštitnu ogradu. Auto je padao u tjesnac – nije bilo šanse za preživljavanje. Auto se nekoliko puta prevrtao. Nisam bio vezan – gornji i donji dio auta zamijenili su mjesta. Kako sam probio ogradu i počeo se okretati, osjetio sam pritisak na ramenima. Pogledao sam udesno i ugledao Sai Babu (kojeg sam upoznao tek prije šest mjeseci) kako sjedi pored mene sa svojom rukom oko mojih ramena. On me obavio nekom vrstom polja sile dok smo se nekih desetak puta prevrtali i to mi je rekao 15 godina kasnije! Auto je bio potpuno uništen. Vjetrobranskog stakla nije bilo, pomični krov mi je bio smotan iza leđa. Prednja strana i bočne strane bile su skroz izgužvane, sve je bilo uništeno. Od automobila nije ništa ostalo. Sletio je upravan i ja sam iz njega izašao bez i jedne ogrebotine ili masnice! Spašen od malog Gurua?

Odmah sam otišao u Puttaparthi kako bi Mu se zahvalio. Tamo sam sjedio tri tjedna. Nije me čak ni pogledao. Kada vam se nešto tako dogodi vi kažete: „Jesam li to sanjao? Je li to stvarno bio On? Jesam li to umislio? Što je to bilo?“
Bilo da se dokaže istinitim ili ne vi nemate izbora nego da ustuknete i kažete: „Što se to ovdje događa?“
Šest mjeseci kasnije, u zimu 1976. godine, bio sam na divljem tulumu sa nekoliko prijatelja. Imao sam ekipu sa kojom sam putovao. Ponovo sam konzumirao drogu i pio. Zaljubio sam se u nove tablete imena „metaqualone“ ili „ludes“. Prekinuo sam sa svojom prvom pravom ljubavi te sam putovao širom Amerike po divljim tulumima u pokušajima izlječenja slomljenog srca. Jedno jutro sam se probudio u Coloradu te čuo Svamijev glas kako govori: „Danas ćeš umrijeti.“ Mislio sam da je to zbog tableta koje sam uzimao zadnja dva tjedna. I bacio sam ih te krenuo prema zračnoj luci. Uzeo sam zrakoplov u maloj zračnoj luci u Aspenu, Colorado, gdje sam odsjeo, te odletio za Denver gdje sam uhvatio vezni let za L.A. kako bi stigao do svog doma u Malibu, Kaliforniji.
Zakasnio sam na vezni let i morao sam uzeti hotel u zračnoj luci kako bi prenoćio. Sjeo sam na krevet u svojoj hotelskoj sobi. Soba se počela okretati. Dobio sam epileptični napad, što se događa kada prestanete uzimati velike količine metaqulona – vaše se tijelo počne trenutno grčiti. Izgubio sam svu motoriku. Hiperventilirao sam, vid mi se zamračio, pao sam na pod te progutao jezik. Umro sam na podu te hotelske sobe u Denveru, Colorado.

Dopustite samo jednu opasku ovdje za sve one koji se boje smrti: „Ne tratite vrijeme!“

Moj duh je izašao na vrhu glave, baš kao što sam o tome čitao. Odjednom sam se našao na vrhu sobe gledajući na svoje mrtvo tijelo. Počeo sam se histerično smijati. Obratio sam se svome novom ja gledajući na moje mrtvo tijelo na podu:
„Što je to? Ja nisam to! Ja sam ovo, svjetlosno tijelo! Ja ne mogu umrijeti! Ono što nije nikada rođeno ne može umrijeti! Ne mogu biti uprljan! Ne može mi se nauditi! Ne mogu biti ozlijeđen! Ja sam Božansko biće! Ja sam blaženstvo! Ja sam svjetlosno tijelo!“

Odjednom je Sai Baba ušao u sobu, podigao moje tijelo i maknuo s kreveta. (Ja sam to gledao odozgo). Izvadio je jezik iz mog grla, te pritisnuo moja prsa. Kada je pritisnuo moja prsa, moj duh je ponovo ušao u tijelo i podigao sam se gledajući u Njega. On se samo nasmijao i nestao. Spašen sam od blaženstva kako bi došao ovdje i večeras vama govorio!
Nadam se da ćete mi pokušati vjerovati ili makar umrijeti pokušavajući! Uvjeravam vas da se nemate čega bojati. Bio sam tamo i Sai milošću sam vraćen kako bi vam to rekao. Na drugoj strani nema vremena. Nema stvaranja karme, nema ni uništavanja karme. Svaki duh na onoj strani žudi za inkarnacijom u ovome svijetu. Ovo je mjesto gdje je sva akcija! Ovo je jedina dimenzija u kojoj se stvara karma i gdje se uništava. Ovdje se kotač okreće. Ovo je „sveprisutnost“!
Isaac Tigrett
Govor u Singapuru 2007
Iskustva sa Sri Satya Sai babom)

Komentiraj